USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[26 Березня 2015 16:28] Marina: Доброго дня!
Я працюю фармацевтом у аптеці приватного підприємця. Після ревізії неодноразово вияляється досить велика сума недостачі.
Нас примушують виплачувати дану суму, за рахунок всієї заробітньої плати.
Чи має право роботодавець забирати всю зарплату?
Дякую
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Статтею 136 Кодексу законів про працю України передбачено, що покриття шкоди працівниками в розмірі, що не перевищує середнього місячного заробітку, провадиться згідно з розпорядженням власника або уповноваженого ним органу шляхом відрахування із заробітної плати працівника. Розпорядження роботодавця має бути зроблено не пізніше двох тижнів з дня виявлення заподіяної працівником шкоди і звернено до виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. Днем виявлення шкоди, встановленої в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, ревізії або перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, слід вважати день підписання відповідного акта або висновку.

У решті випадків покриття шкоди провадиться шляхом подання власником або уповноваженим ним органом (роботодавцем) позову до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Тобто роботодавець в описаній ситуації має право звернути стягнення на всю зарплату для компенсації виявленої недостачі, але якщо загальна сума такого стягнення для працівника не перевищуватиме його місячного заробітку. Якщо ж роботодавець стягує з Вас більше ніж одну зарплату згідно з результатами однієї ревізії, то це вже порушення трудового законодавства, оскільки таке можливе лише за рішенням суду.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus