USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[31 Березня 2015 13:48] Олеся: Добрий день, хочу у вас запитати ось таке: Моя мати є власницею квартири в Україні, а я - її донька та мій батько, законний чоловік моєї матері, прописані у цій квартирі.

Мій батько має паспорт України та він є громадянином України, але він поїхав у Білорусь та отримав там "Вид на жительство в Республике Беларусь", нову прописку, вже в Білорусі, з квартири в Україні він не захотів виписуватися.

Живе мій батько в Білорусі вже 4 місяці. Чи може моя мати та я, як донька мого батька, виписати мого батька із квартири в Україні без його відома та згоди?

Дайте, будь ласка, відповідь!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Це залежить від низки обставин, а саме від того, чи була придбана квартира (куплена) під час шлюбу ваших батьків, чи ні. Якщо квартира куплена під час шлюбу – то не дивлячись не те, що право власності на неї зареєстроване лише за Вашою матір’ю, вона є спільною сумісною власністю Ваших батьків, і у батька залишаються всі права, як у співвласника, бути зареєстрованим в такій квартирі.

Якщо ж Ваш батько за законом не може мати майнових прав на квартиру (була подарована особисто матері, отримана нею у спадок, або набула на неї право власності до шлюбу), тоді існує можливість “виписати” батька за вказаних обставин без його згоди. Таке можна зробити в судовому порядку, подавши позов про визнання особи такою, що втратила право користування житлом та скасування реєстрації місця проживання.

При цьому слід врахувати, що відповідно до частини 1 статті 71 Житлового кодексу України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім’ї житлове приміщення за ними зберігається протягом шести місяців, і що вищевказаний позов можливо подати до суду зі спливом шести місяців з для припинення проживання батька в квартирі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus