USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[2 Квітня 2015 21:01] Елария: Чи має право роботодавець звільнити працівника, який пішов добровольцем в АТО??? Дякую за відповідь.
Відповідь юриста:
Згідно з ч. 2 ст. 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Зазначеною нормою для осіб, які працюють за трудовим договором на підприємстві, закріплено гарантію збереження посади та середнього заробітку протягом строку не більш, ніж один рік у разі призову під час мобілізації.

Отже, слід звернути увагу на низку умов, за яких заробітна плата та посада призовника підлягають збереженню, а саме:

– підставою для надання таких гарантій працівникові є повістка військового комісаріату про призов працівника на військову службу (роз’яснення Державної інспекції України з питань праці від 17.06.2014 р.);

– призов, тобто день відправлення на військову службу у військову частину з районного (міського) військового комісаріату громадян під час мобілізації, повинен припадати на період мобілізації, визначений відповідним указом Президента України.

Окрім зазначеного, внесено низку змін до Кодексу законів про працю України, що пов’язані з мобілізацією, зокрема до п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпПУ, відповідно до якого підставою припинення трудового договору є призов або вступ працівника або власника – фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім призову працівника на військову службу за призовом під час мобілізації, на особ­ливий період, але не більше одного року (тобто відповідно до цього пункту з працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації на період до одного року, не можна припинити трудовий договір на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпПУ).

З наведенного випливає, що якщо працівиник пішов добровольцем в АТО, і такий "похід" був оформлений як призов на військову службу під час мобілізації, то роботодавцеь звільнити працівника не може впродовж року. А якщо такий "похід" в АТО добровольцем відбувся поза встановленою законом процедурою мобілізації і не через військомат, то роботодавець має право його звільнити.
Коментарів: 1
Олександр Показати IP 8 Квітня 2015 12:22
Я учаник бойових дій. Оформив пільги. Зтикнувся з одним питанням. Мені(+мій батько(непрацюючий пенсіонер) нарахували норму на світло 120 квт, тобто якщо я спожив 90 квт, то плачу 0 грн, все що вище 90 квт, то по тарифу. А газу нарахували 36 кубів, тобто безкоштовних має бути 27, але якщо я використаю 10, то всерівно плачу 25%. Чому так? Чи тут щось не так??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus