USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[14 Травня 2015 14:59] ksysha: Доброго дня. У мого чоловіка був кредит у банку. Коли чоловіка забрали в АТО, він його не платив десь приблизно три місяці. Через три місяці я пішла його платити. Нам сказали, що кредит продали колекторам. Додому неприходило з банку жодного попередження. І тут через одинадцять місяців від колекторської фірми прийшов лист протягом тижня виплатити суму, а ми банкові на половину менше були винні і ми не знаємо, що робити: виплачувати чи ні? Підкажіть, будь ласка, що робити? Велике спасибі!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Можу однозначно відразу сказати, що суму, яку вимагають колектори, виплачувати не слід, якщо вона більша від тієї, яку боргували перед банком згідно з умовами кредитного договору. Також зазначу, що в період перебування чоловіка в зоні АТО у зв'язку із мобілізацією, банки (та інші кредитори) не мають права з початку особливого періоду нараховувати штрафні санкції, пеню та проценти за користування кредитом у відповідності з пунктом 15 статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Крім того, при заміні кредитора, у відповідності до вимог статті 516 Цивільного кодексу України, боржник має бути письмово повідомлений про проведену заміну кредитора.

З практики також скажу, що у нас доволі часто мають місце випадки проведення з боку кредиторів невірних розрахунків, внаслідок чого грошові зобов'язання за кредитними договорами безпідставно збільшуються (як на мене, це елемент шахрайства, який при виявленні списується на бухгалтерську помилку). Тому рекомендую Вам, з урахуванням наведених норм законодавства, звернутись до незалежного компетентного економіста (аудитора), щоб той провів правильний розрахунок наявної заборгованості за кредитним договором. Після чого можна вступати у переговори із колекторами (обов'язково отримавши від них та банку письмові підтвердження заміни кредитора), та повідомити, на яку суму погоджуєтесь (додавши свій розрахунок).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus