USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[29 Травня 2015 14:47] Анятет: 20.05.2015 р. я опинився в досить складній для себе ситуації, адже зранку о 5 год. без мого відома з моєї кредитної картки ПриватБанка було перераховано на мою ж інтернет-карту ПриватБанк в сумі 12600,00 грн. (+комісія банку 504,00 грн.), а потім двома платежами в сумі 5561,43 грн. та 6673,72 грн. на інтернет-магазин W.QIWI.RU. Свою кредитну картку я нікому не передавав, ПІН-код не розголошував, а вказані кошти були вилучені з картки у нічний час, коли я та члени моєї сім’ї спали.

Я зі свого боку цього ж дня 07:20 год. зателефонував за номером 3700 і заблокував ці картки і у відділенні банку - отримав нові. Працівники банку пообіцяли провести розслідування по даному факту та з’ясувати причину неправомірного зняття моїх коштів. Але найцікавіше те, що згідно виписки по моєму рахунку від 22.05.2015р. , залишок коштів після операції на Інтернет-карті становив 12248,25 (завірена виписка на руках).

Проте уже 25.05.2015 р. згідно виписки з Банку – сума залишку після операції лише 13,10 грн. Таким чином, «Приватбанк», маючи ще 20.05.2015 р. в наявності інформацію від клієнта про незаконне списання коштів, дозволив провести платіж з інтернет- карти на W.QIWI.RU.
За станом на сьогоднішній день ПриватБанк офіційно не повідомив про причини незаконного зняття коштів з мого рахунку. При розмові по телефоні з представником служби безпеки банку довелося почути таку відповідь:
- Переказ коштів був через мій Приват24, причому приходили 19 смс і дзвінки на мій телефон і я всі операції підтверджував (хоча це неправда – я нічого не підтверджував!!!!)
- ПриватБанк вважає, що я не все говорю, і щось приховую, а також, я сам винен у тому, що хтось отримав доступ до моїх даних, мені потрібно було краще слідкувати за цим. І тепер, мені доведеться самому закриту усі борги перед банком (зняття коштів невідомими мені особами, комісії при цих переказах?!?!?).
Також зараз в міліції залишається на розгляді моя заява, про скоєння кримінального правопорушення.
Тепер чекаю на офіційний лист з відповіддю ПриватБанку, який, я вже знаю буде негативним для мене.
Що робити - допоможіть боротися ?!!
Відповідь юриста:
З описаної ситуації я вбачаю, що стосовно Вас вчинили злочини, передбачені частиною 3 статті 190 (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки), частиною 1 статті 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України.

Такі дії особи, що це скоїла, стали можливим при безпосередньому доступі до електронної системи управління коштами клієнтів через систему Приват24, або при існуванні спільника – працівника банку з доступом до вказаної системи.

Ситуація дійсно складна, і щоб довести Вашу правоту, слід наполягати на якісному розслідуванні цього випадку працівниками міліції, які борються з кіберзлочинністю. Для початку слід отримати в оператора мобільного зв'язку інформацію, чи надходили на номер телефону відповідні смс-повідомлення в період, коли були знаят Ваші кошти (це Ви можете зробити самостійно).

Виходячи з такої інформації та результатів розслідування, якщо оператор мобільного зв'язку підвердить, що-смс повідомленя на Ваш номер не надходили, а також, якщо під час розслідування підтвердиться факт вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень (навіть без встановлення особи, що їх скоїла), можна буде повторно аргументувати банку, що кошти були зняті не з Вашої вини, і що це його відповідальність, оскільки не забезпечив належного захисту від несанкціонованого втручання в систему інтернет банкінгу. Відповідно, і вимагати списання такої заборгованості. Якщо відмовиться добровільно – робити це через суд.
Коментарів: 2
Анятет Показати IP 29 Травня 2015 22:08
Чи є реальний шанс виграти суд з ПриватБанком. Чи допоможе в даному випадку постанова ВСУ від 13.05.2015 р. у справі № 6-71цс15.
Бондаренко Виктор Показати IP 2 Червня 2015 11:18
Скажу, що однозначно існує реальний шанс виграти такий спір у ПриватБанку. Основним критерієм тут будуть технічні висновки ІТ спеціалістів щодо проведення транзакцій (можливо із визначенням IP адрес, з яких здійснювався вхід в Приват24), дані оператора мобільного зв'язку щодо смс повідомлень. А правова позиція, що міститься у згаданій Вами постанові ВСУ, реально спрямована на захист прав добросовісних споживачів банківських послуг. Бажаю успіху!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus