USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[23 Червня 2015 20:21] inna: Доброго дня! Будинок та прибудинкові споруди знаходяться в спільній частковій власності двох співвласників по 12 частини, а земельна ділянка - в спільній сумісній власності.

Договір про порядок користування не складений і один співвласник користується повністю власністю 10 років, не даючи можливості проживати іншому співвласнику. Договір укладати не хоче і викупляти частку теж. Частина будинку - неподільна.

Як виділити свою частку в натурі, щоб можна було жити або продати свою частку? Чи можна ставити в суді питання про користування всією власністю 10 років іншому власнику? З яким позовом потрібно звернутись в суд для вирішення цих питань? Дякую за Ваші обгрунтовані відповіді.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Як розумію, коли пишете за 10 років, маєте на увазі, чи може інший співвласник претендувати на Ваше майно за набуальною давністю. Відповідь – не може, оскільки таке володіння і користування не є добросовісним, як те вимагається статтею 344 Цивільного кодексу України. Володіння є добросовісним, якщо особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності. У Вашому випадку це не так.

Внатурі виділити частку можливо в судовому порядку за результатами будівельно-технічної експертизи, коли суд затвердить одни із встановлених експертами варіантів поділу будинку та земельної ділянки. Позов має бути про усунення перешкод у користуванні спільним майном та виділення такого майна внатурі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus