USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[3 Липня 2015 14:57] ТОня: Придбали будинок у бабусі, вона хвора, не ходить. Має сина і племінницю. Крім будинку, який купили (там вона не зареєстрована), має ще 2 квартири. Син неблагополучний - зловживає спиртним. Племінниця нібито уклала спадковий чи довічний договір (бабуся не пам"ятає). Проте доглядати ніхно не збирається, забирати її з цього будинку також. Що ми можимо зробити. Чи можемо ми влаштувати її у будинок для пристарілих і який механізм?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Питання влаштування людей у будинок-інтернат для громадян поважного віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни та праці (далі - будинок-інтернат) врегульовано Типовим положенням про будинок-інтернат для громадян старшого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженим наказом Міністерства праці та соціального захисту населення N 549 від 29.12.2001.

Пунктом 3.1 згаданого положення передбачено, що до будинку-інтернату приймаються на державне утримання особи похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інваліди першої і другої груп, старші за 18 років, які за станом здоров'я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким, згідно з медичним висновком, не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов'язаних їх утримувати за законом.

Пункмтом 3.4 передбачено, що як виняток, до будинку-інтернату можуть прийматися особи похилого віку та інваліди, які мають працездатних дітей або родичів, зобов'язаних відповідно до чинного законодавства їх утримувати, якщо вони з об'єктивних причин не можуть цього робити. У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії відповідно Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації.

Пунктом 3.5 згаданого положення передбачено, що за наявності вільних місць до будинку-інтернату можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, які відповідно до чинного законодавства зобов'язані їх утримувати, за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.

В пункті 3.8 вказано, що приймання до будинку-інтернату здійснюється за путівкою відповідно Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних держадміністрацій, Головного управління соціального захисту населення Київської міської держадміністрації, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської міської держадміністрації, виданою на підставі:

особистої заяви громадянина похилого віку чи інваліда про його прийняття до будинку-інтернату;

паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу);

медичної картки про стан здоров'я з висновком про необхідність стороннього догляду;

довідки про розмір призначеної пенсії;

довідки про склад сім'ї за встановленою формою;

довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності особи, яка приймається до будинку-інтернату (за наявності групи інвалідності).

З огляду на наведені вимоги законодавства, питаття влаштування бабусі в будинок-інтернат знаходитсья в компененції обласного управління соцзахисту населеня, куди слід звертатися із переліченими документами.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus