USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[10 Липня 2015 00:08] Яна: Доброї ночі!!! Порадьте мені, описую свою ситуацію. Я - інвалід 2 групи з дитинства пожиттєво влаштувалась працювати недавно до ФОПа та подаючи документи я подавала на податкову пільгу для ФОПа за мене як інваліда. Але мені відповіли, що податкова пільга передбачена тільки для юросіб та громадських організацій. А для ФОПа ні! Розясніть мені, будь ласка, цю ситуацію із точки зору законодавства?

Чи можна щось зробити, а головне, чому так поступають із інвалідами, яким і так тяжко в наш час. Надайте чітке розяснення. Буду вам вдячна.
Відповідь юриста:
На застосування до свого доходу податкової соціальної пільги має право кожен платник податку з доходів фізичних осіб, якщо розмір його місячної заробітної плати не перевищує суми, що дорівнює місячному прожитковому мінімуму діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Ця сума називається граничним розміром доходу. Розрахуємо розмір граничного доходу для застосування податкової соціальної пільги на 2015 рік (на всі інші роки ця сума розраховується так само). Розмір прожиткового мінімуму на 1 січня 2015 року дорівнює 1218,00 грн. (його розмір встановлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»). Розмір граничного доходу складає 1218,00 × 1,4 = 1705,00. Округляємо і отримуємо 1 710,00 грн.

Отже, на застосування податкової соціальної пільги має право кожен працівник, який отримує заробітну плату не більше 1 710,00 грн.

Податкова соціальна пільга у розмірі 150%, відповідно до пункту 169.1.3 Податкового кодексу застосовується до платників податку на доходи фізичних осіб які: ґ) є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена підпунктом «б» підпункту 169.1.4 цього пункту (в даному випадку йдеться мова про інвалідів I і II групи, з числа учасників бойових дій). Якщо ви маєте право на податкову соціальну пільгу, то її можна отримати дуже просто. Треба лише подати своєму роботодавцю заяву. Якщо працівник має право на пільгу в розмірі 100% на дітей, в розмірі 150% або 200%, разом із заявою необхідно подати відповідні підтверджуючі документи. Перелік таких документів для кожної окремої категорії платників визначено Постановою КМУ №1227 від 29.12.10 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги»

Жодних виключень щодо того, чи є роботодавець фізичною особою – підприємцем, або юридичною особою для забезпечення працівникові податкової соціальної пільги чинним законодавством не передбачено!
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus