USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[10 Липня 2015 13:36] Валентина: Доброго дня! Мені потрібна Ваша допомога.

Моєму чоловікові надали житло, в якому проживають педагогічні працівники, раніше там проживали діти. Він вчитель і працює в школі, приміщення знаходиться окремо від школи.

Ми прожили в даному приміщенні (будівля з 5 кімнатами і 3 коридорами, два вихода) 12 років. На даний час багатодітна родина. Власного житла не маємо, зареєстровані просто на території села.

Коли ми звернулись до органу, який нам надав це житло, щоб приватизувати, нам сказали, що воно службове і його приватизувати не можна.

Ми попросили зняти статус з цього житла, а тепер вони дають відповідь, що це майновий комплекс школи районної комунальної власності, куди і входить нежитлове приміщення інтернату (дане приміщення, в якому ми мешкаємо). Документів на нього взагалі жодних немає, єдине, що є на нього, заведена картка з інвентаризаційним номером у відділі освіти, бо воно стоїть там на балансі.

У нас документів немає жодних, єдине, що є, це школа написала, що нам надано дві кімнати у службовому приміщенні для проживання. Нам сказали, що нас можуть виселити з даного приміщення оскільки воно нежитлове.

Але якщо немає на нього документів, чи є якась підстава вважати і казати, що воно нежитлове?

Чи можемо ми викликати архітектуру у складі комії, щоб вони дали нам висновок, що воно є житловим? За світло ми платимо так, як за хату, по квитанції, бо лічильник стоїть на нас, але воно ніде не числиться ні в БТІ, ні в архітектурі.

Воду ми провели за власний рахунок, бо директор дав на це дозвіл. Як нам правильно вчинити? Якщо будуть виселяти нас, то і всіх виселять, хто проживає в даному приміщенні. Але директор говорить, що дане приміщення вони використовують для проживання працівників, так якщо воно нежитлове, то можна там проживати? І якщо архітектура нам дасть акт, що воно житлове, чи маємо ми якісь права, щоб приватизувати приміщення? Будемо дуже-дуже вдячні за вашу відповідь!!!
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Відразу можу сказати, що Вас із даного будинку ніхто не виселить без надання іншого жилого приміщення, оскільки це заборонено ст. 125 Житлового кодексу, та п. 35 Положення про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в Українській РСР, так як Ваш чоловік пропрацював вчителем більше 10 років.

З питанням приватизації такого будинку справи складніші, оскільи воно знаходиться винятково в компетенції відповідного управління освіти. Для цього треба, щоб таке управління дозволило Вашому чоловікові та його сім’ї приватизувати такий будинок, або передало його на баланс сільської ради, від якої вже можна буде отримати дозвіл на його приватизацію. Для того, щоб чітко підтвердити те, що інші приміщення, які Ви в ході проживання обладнали як житлові, слід звернутись до суду в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, що такі приміщення є житловими, і в ході розгляду даної заяви призначити будівельно-технічну експертизу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus