USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[16 Вересня 2014 22:26] Українка: Доброго дня.Я одружилась і потрібно поміняти паспорт .Пришла я в районный паспортний стіл здати паспорт і дали квитанцію на оплату 30 грн і 60грн.Чи потрібно платити за паспорт щоб поміняли прізвище?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Обмін паспорта громадянина України у зв'язку зі зміною прізвища, імені, або по батькові відбувається БЕЗКОШТОВНО!

Такий висновок я зробив, проаналізувавши нормативно-правові акти, які регламентують справляння в Україні державного мита (Декрет КМУ "Про державне мито"), та передбачають сплату коштів за послуги, що надаються Державною міграційною службою (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання"; Постанова КМУ від 26 жовтня 2011 р. N 1098 "Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг").

Крім того, жодних згадок про необхідність сплати коштів за обмін паспорта у зв'язку із зміною прізвища не міститься у Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого Наказом МВС від 13.04.2012 № 320. На офіційному сайті Державної міграційної служби (http://dmsu.gov.ua/posluhy/pasport-gromadyanina-ukrajini/704-obmin-pasporta-gromadyanina-ukrajini-u-zv-yazku-zi-zminoyu-prizvishcha-im-ya-abo-po-batkovi) вказано, що оплату послуги за обмін паспорта громадянина України у зв'язку зі зміною прізвища, ім'я, або по батькові не передбачено.

Враховуючи наведене, рекомендую Вам вимагати роз’яснення від працівників Державної міграційної служби щодо нормативного акта (абзац, пункт, стаття, назва), на підставі якого вони вимагають від Вас сплати вказаних коштів, і у разі відмови видати паспорт за даних обставин, оскаржити їх дії до прокуратури.
Коментарів: 1
Тетяна Показати IP 16 Вересня 2014 11:50
Я обміняла пастпорт абсолютно безкоштовно в центі надання адміністративних послуг!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus