USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[30 Серпня 2015 21:10] Дар'я: Доброго дня. Спочатку викладу ситуацію, потім питання. Була сім'я: батько, мати, 2 сини(20, 23 роки). В них був будинок в селі, де всі вони проживали, та квартира у місті. Мати померла від хвороби. Перед її смертю вони всі домовились, що квартира буде молодшому синові, а будинок старшому. Це домовлення було усне. Після її смерті молодший син оформив квартиру на себе, а будинок оформив на себе батько (старший син прописаний у будинку).

Через майже 2 роки батько знову одружився. Нова дружина спочатку просто жила в будинку, а тепер має наміри вписатися. В неї самої є квартира у місті (в ній проживає її мати, та повнолітній син, хоча, останні кілька місяців син вже живе в будинку). Стосунки між батьком та старшим сином погіршилися, хоча батько ще згоден переписати будинок синові (за заповітом, чи даруванням, але чим далі, тим меншає це бажання (через вплив нової дружини - як вона каже, так він і робить).

За спонуканням дружини, батько вже кілька разів наживався на синові на ХХХХ$ сумму. Син переживає через будинок, бо це батьківщина його матері, її сім'я кілька поколінь жила на цій землі. Він хоче стати лише власником дому, а житиме в ньому батько. Кадастрового номеру у будинка немає.

Тепер питання. Як краще вчинити в цій ситуації? Вмовити батька переписати будинок на сина за заповітом, чи даруванням? І що робити з кадастровим номером? Як оформити так, щоб не було інших спадкоємців на будинок, крім старшого сина?

Чи зможе молодший син претендувати на будинок, якщо він вже оформив на себе квартиру? Чи треба оцінювати будинок для сплати податку на спадщину чи подарунок? Які і як дати гарантіі батькові, що син не вижене його з будинку?(на вимогу батька та його дружини)

І ще таке питання. Батько є афганцем, сплачує рахунки з пільгами. Якщо син стане власником будинку, а батько буде там прописаний і проживатиме, чи не доведеться йому сплачувати рахунки у повному обсязі? Син не планує проживати в будинку доки там житиме батько, він житиме у будинку батьків своєї майбутньої дружини.
Відповідь юриста:
Доброго дня! В цій ситуації краще переоформити право власності на будинок від батька на сина за договором дарування, тоді всі подальші питання відпадуть. Кадастровий номер на будинок не присвоюється (можливо маєте на увазі земельну ділянку). Молодший син зможе претендувати на будинок, якщо він спадкуватиметься в загальному порядку (без заповіту), тоді матиме право на частку у спадщині.

Наразі спори спадкування нерухомості між спадкоємцями першої черги експертна оцінка спадщини не вимагаєтсья. Це стосується і дарування. Юридичною гарантією для батька після переоформлення на сина права власності на будинок, наприклад за договором дарування, буде нотаріально посвідчений договір оренди будинку (із терміном по дату смерті батька) та символічною орендною платою, наприклад 1 грн. на місяць. Такий договір оренди і зареєстроване в будинку місце проживання батька будуть підставами для подальшого використання існуючих пільг при оплаті комунальних послуг. Ось Вам відповідь на всі питання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus