USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[6 Жовтня 2015 22:54] Сергій: Скажіть, будь ласка, ситуація така: в нашому будинку ОСББ, але договору ніхто з мешканців квартир не складав, окрім того потребують платити гроші "так би мовити кварт-плату". Квартира зараз знаходиться на переоформленні на нового власника після смерті попереднього. В квартирі прописана одна особа, маємо право на субсидію, але яка ще не була нарахована.

Чи потрібно сплачувати кварт-плату? Якщо так, то роз'ясніть, кому її сплачувати і ким її сплачувати, навіть якщо голова ОСББ надасть скласти договір для власників квартир. В моїй ситуації власника квартири ще не має, переоформлення правовстановлюючих документів в процесі, квартира буде переоформленна лише в січні 2016 року. Тобто, договір має право складати лише власник квартири. І без договору квартплати здійснюватись не може?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка в загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і ремонт неподільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Зі змісту статей 20, 21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" вбачається обов’язок мешканців (власників) квартир багатоквартирних будинків сплачувати кошти за надані послуги.

Неукладання договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя у письмовій формі не звільняє власника (особу, яка опікується житлом в період його переоформлення від обов'язку оплачувати надані послуги).

Згідно зі статтею 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" залежно від функціонального призначення до житлово-комунальних послуг, зокрема, відносяться послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо), а також послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо).

Пунктом 1 частини першої статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьої статті 20 цього Закону обов'язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов'язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus