USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[2 Жовтня 2014 19:16] Dina-Ra: Доброго дня шановний пане Бондаренко!

Прошу допомогти у такій проблемі: У суді з 16 січня 2013 року розглядався позов про стягнення аліментів (перша інстанція, апеляція, касація). Аліменти присуджені у суммі 8000 грн. щомісячно. Частково у деякі місяці сплачувались добровільно у меншій сумі, в тому числі і до звернення з позовом. Ухвалою ВССУ було призупинено виконання судового рішення. Виконавчий лист видано після апеляції. Після отримання повідомлення від судового виконавця та рішення ВССУ заборгованість погашена негайно,повністю, добровільно. У платника аліментів вже півроку заробітна плата - 1200 грн., онкохворий батько та важко хвора рідна сестра. З червня 2012 року не має постійної роботи та підтвердження заробітку.

Питання: 1. Чи є підстави для стягнення пені за заборгованість по аліментам та як вона розраховується: з дати звернення з позовом - з 16.01.2013, чи з дати направлення повідомлення судового виконавця - 22 серпня 2014 року (отримано 25 серпня, заборгованість погашена 26 серпня сплачено )?

2. Чи можна предявити позов до матері дитини (14 років) яка фактично живе за рахунок цих аліментів, ніде не працює та не надає жодної копійки на утримання дитини?

Щиро дякую за відповідь!
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Певно, суд врахував наявність у Вас достатнього доходу попри наявність підтвердженого заробітку від постійної роботи, якщо призрачив аліменти в сумі 8000 грн. щомісячно. (Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб визначений постановою КМУ від 26 лютого 1993 р. N 146 і є доволі розширений).

1. Оскільки зобов'язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинно виконуватися щомісяця, то при розгляді спорів про стягнення на підставі ч. 1 ст. 196 СК України пені від суми несплачених аліментів слід буде з'ясувати розмір несплачених аліментів по кожному з цих періодичних платежів, встановити строк, до якого кожне із цих зобов'язань мало бути виконано, та з урахуванням встановленого обчислити розмір пені, виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов'язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені. У вашому випадку, обов'язок сплачувати аліменти з'явився з дня набрання рішенням суду законної сили (з дня проголошення ухвали апеляційного суду згідно з результатами перегляду рішення суду першої інстанції) та тривав до для винесення ухвали Вищим спецiалiзованим судом України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ про призупинення виконання судового рішення, та поновився з дня прийняття рішення по суті за результатами розгляду касаційної скарги. Тобто за допущену прострочку в цей період отримувач аліментів матиме право позиватися до суду про стягнення пені.

2. За обставин, що Ви вказали, пред'явити позов до отримувача аліментів ( матері дитини (14 років) яка фактично живе за рахунок цих аліментів, ніде не працює та не надає жодної копійки на утримання дитини) можливо, а отримати від нього очікуваний для Вас ефект вдасться, якщо достатньо фахово його обґрунтувати.

Праві підстави:

- ч. 3 ст. 80 Сімейного кодексу України, де вказано, що розмір аліментів, визначений судом, може бути згодом змінений за рішенням суду за позовною заявою платника або одержувача аліментів у разі зміни їхнього матеріального і (або) сімейного стану. Ця норма кореспондується і у ч. 1 ст. 192 вказаного Кодексу;

- п. 4. ч. 1 ст. 83 Сімейного кодексу України, де вказано, що рішенням суду може бути позбавлено одного з подружжя права на утримання або обмежено його строком, якщо, зокрема, одержувач аліментів свідомо поставив себе у становище такого, що потребує матеріальної допомоги.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus