USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[13 Листопада 2015 09:19] Бухгалтер: Добрий день! Я мати трьох неповнолітніх дітей (багатодітна родина). Працювала на державному підприємстві 18 років в бухгалтерії, де крім мене ще вісім чоловік працюють. Скажіть, будь-ласка, чи мали право мене скоротити, враховуючи, що я мати трьох неповнолітніх дітей (чоловік є)? Скоротили тільки мене, а інші працюють. Що Ви можете мені порадити ? (Трудову книжку я поки не забирала). Зазделегідь дуже вдячна.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Це звісно залежить від підстав і порядку, у якому відбулось скорочення. Відразу зауважу, що відповідно до ст. 42-1 Кодексу законів про працю України, привілеї, тобто переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, має працівник, з яким розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 цього Кодексу, а саме як в описаному Вами випадку розірвання трудового договору роботодавцем у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Тому, якщо на підприємстві залишились інші бухгалтери, які не мають вказаних привілеїв, то можна розглядати варіант поновлення на роботі в судовому порядку.
Коментарів: 1
саня Показати IP 13 Листопада 2015 23:09
11 січня 2009 р. в м. Суми народився Олексій Єгорович К-в. Його мати К-ва Вікторія Семенівна при державній реєстрації народження дитини батьком Олексія записала вигаданого нею К-ва Єгора Івановича. Відразу після народження сина К-ва В.С. виїхали з Сум до Харкова. Біологічний батько В-н Антон Григорович про народження сина дізнався лише після їхнього від'їзду від батьків К-вою В.С., однак нової адреси йому не повідомили. Коли Олексію виповнилося 6 років, його мати була позбавлена батьківських прав, дитина передана до дитячого будинку. У період перебування дитини у дитячому будинку мати сином не цікавилася, не відвідувала. Разом з тим, про місце знаходження Олексія дізнався В-н Антон Григорович, який добровільно захотів встановити батьківство щодо К-ва А.Є., для чого він звернувся до органів опіки та піклування за отриманням згоди на встановлення батьківства. Однак, не дочекавшись відповіді, В-н А.Г. раптово помер. Разом з тим, будучи досить забезпеченою людиною, А.Г. В-ін мав у власності власний будинок, автомашину, був власником численних акцій. Чи має А.Є. К-в право на спадщину після смерті А.Г. В-на? Які вимоги і в які органи слід пред'явити для захисту прав неповнолітнього А.Є. К-ва?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus