USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[21 Листопада 2015 11:13] Лана: Доброго дня! Проконсультуйте, будь ласка, з такого питання. Ми з чоловіком у шлюбі 25 років, від якого маємо двох дітей – дочку 23 та сина 19 років. Дочка працює в іншому місті, де живе на зйомній квартирі, син навчається теж в іншому місті. У нас життя не склалося через його зловживання спиртним, я вже кілька років як поїхала від чоловіка в інше місто на роботу. Ми не розлучені. В невеличкому райцентрі, де ми разом проживали, у нас є будинок, який збудований на ділянці, що виділила мені селищна рада. Я його єдиний власник. Будинок будувався переважно на кошти моїх батьків для внуків, як вони увесь час казали. Мама працювала на підприємстві і мала можливість виписати кошти в рахунок зарплати, при цьому біля 10 років їх відробляла. Чоловік працював у будівельній організації, яка йому дала однокімнатну квартиру. Зараз чоловік живе в хаті сам, а квартиру здає квартирантам. Ми з дітьми його вмовляємо дати згоду на продаж будь-чого із житла, щоб купити дочці квартиру в місті. Він принципово відмовляється, мотивуючи тим, що все ділиться пополам між подружжям, а діти нехай самі собі зароблять. Через його зловживання спиртним з ним жити неможливо, а продати нічого не дає. Виходить, батьки старались для онуків, а зараз онуки не мають ніякого права на житло, окрім як жити там. Підкажіть, будь ласка, чи можливо в судовому порядку включити до розподілу спільного майна дітей? Чи можливий такий варіант: ми з дітьми відмовляємося від нашої частки в квартирі (площа 40 кв.м.) в рахунок того, щоб без його згоди продати будинок (площа 156 кв.м.). І чи потрібне для процедури розподілу майна розлучення? Щиро дякую!
Відповідь юриста:
Доброго дня! У Вашому випадку добре для Вас, що земельна ділянка оформлена на Вас в ході її приватизації. Це означає, що не неї не поширюється режим спільної сумісної власності подружжя, відповідно і чоловік не має на неї прав. Будинок, як розумію, будувався під час шлюбу, і тут вже складніше. По-перше, якщо він оформлений на Вас як на одного власника, то тут простіше, і в судовому порядку його можливо вивести з переліку майна, яке підлягає поділу як майно подружжя. (Треба буде довести ті факти, які ви описуєте в запитанні). Оскільки добровільної згоди від чоловіка немає, то для поділу майна потрібно буде розлучатись. Варіант відмови від Вашої частки в квартирі взамін на відсутність з боку чоловіка перешкод у продажі будинку можливий лише в добровільному порядку. В іншому випадку це слід буде робити через суд, і як аргумент щодо того, щоб будинок залишився Вам, в поєднанні із тим, що в переважній більшості його збудовано за рахунок коштів Ваших батьків, має всі шанси на успішне вирішення.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus