USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[7 Грудня 2015 12:32] Олена: Після смерті чоловіка внаслідок ДТП (збила машина) дізналась, що в нього є кредит (про існування якого, я навіть не знала) в банку (реструктуризація) на суму 50 000 грн. Цікавить інформація, як уникнути оплати по кредиту, оскільки залишилась з двома дітьми. Ситуація і так складна, оскільки залишились без годувальника. З майна залишився будинок, який зареєстрований на чоловіка. Буду дуже вдячна за кваліфіковану пораду, як переоформити майно, проте не погашати кредит.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Скажу наступне. Правове обґрунтування. У відповідності до ст. 1281 Цивільного кодексу України кредиторові спадкодавця належить протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про відкриття спадщини, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

Якщо банк не пред'явить вимог у вказані строки, відповідно він позбавиться права в подальшому вимагати вказаний борг. Якщо ж все ж таки пред'явив, то слід врахувати, що частиною 1 ст. 1282 ЦК України передбачено, що спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Також можна, щоб спадщину, тобто будинок, прийняли лише малолітні діти, або найменший з них, тоді банк не зможе до їх повноліття стягнути з них заборгованість, оскільки вона стягуватиметься за рахунок скадкового майна. А чимало норм міжнародного та вітчизняного законодавства передбачають засади захисту прав неповнолітніх на житло. Зокрема стаття 16 Конвенції про права дитини, містить положення щодо захисту прав дітей на житло. Дана норма в українській правозастосовній практиці реалізується у гарантії збереження права дитини на житло, і у можливості звернення стягнення на налжене неповнолітнім житло лише в разі належності на праві власності або на праві користування дитині або її батькам іншого житлового приміщення, крім того, щодо якого вчиняється правочин або існує можливість звернення стягнення.

Статтею 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" гарантовано з боку держави охорону і захист прав та інтересів дітей під час вчинення правочинів щодо нерухомого майна та під час можливого зверненння стягнення на таке майно. Цей Закон застерігає про недопустимість зменшення або обмеження прав та інтересів дітей під час вчинення будь-яких правочинів щодо житлових приміщень, в тому числі застерігає від реального звернення стягнення на житло за умови відсутності іншого.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus