USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[15 Грудня 2015 18:36] Ян Печерський: Чи мав право приватний нотаріус в вересні 2006 року посвідчити договір довічного утримання (догляду)? Чи мав право нотаріус приховати від мене, законного чоловіка, договір довічного утримання між моєю дружиною і племінницею, яка мешкає за кордоном? Чи повинна нотаріус вимагати справку з психіатричної лікарні - дружина мала поважний вік, стояла на обліку і неодноразово лікувалась? Чи могла дружина з діагнозом "Еліптоформний синдром. Симптоматична епілепсія" усвідомлювати свої дії і їх наслідки при посвідченні договору нотаріусом? Внаслідок цих дій я рішенням суду був виселений з квартири.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Нотаріус мав право не повідомляти Вас про посвідчення договору довічного утримання між Вашою дружиною і племінницею, якщо за цим договором остання набувала майно, яке не є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, і нелажало особисто Вашій дружині (не було набуте за час шлюбу за спільні кошти). Якщо особа, яка звертається до нотаріуса за посвідченням якогось правочину, останній не повинен вимагати довідку з психіатричної лікарні через поважний вік, якщо така особа не виявляє явні ознаки психічних вад.

Так, розумію, у Вашому випадку слід через суд витребувати в медичних закладах відповідну медичну документацію щодо перебування на лікуванні та обстеження дружини, призначити та забезпечити проведення посмертної комісійної судово-медичної психіатричної експертизи, поставивши на вирішення експертів серед інших такі питання:

- у якому психічному стані перебувала дружина за станом на вересень 2006 року, при наявності психічних розладів, підтвержених медичною документацією?

- чи здатна (нездатний) була дружина усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними за станом на вересень 2006 року?

І якщо експерт підтвердить неможливість дружиною адекватно усвідомлювати свої дії за станом на час укладення договору довічного утримання, можна ставити питання про визнання недійсним вказаного договору, відповідно, і повернення Вам квартири.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus