USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[21 Грудня 2015 11:48] Юлія: У 2-х кімнатній квартирі проживало 4 осіб, кожен має по 1/4 частині. Пів року назад помер тато, і свою частину за заповітом передав мені, дочці( я не є рідною, а прийомна). Прийшовши до нотаріуса, він повідомив що потрібно сплатити податок 5% і плюс 1,5% військовий збір. Порахувавши приблизну вартість квартири у 250 000тис. повідомив що податку буде приблизно 7000 тис. грн. Тепер цікавить питання це я плачу податок за всю квартиру чи це так оцінюють лише татову частину?
і ще питання- мама з братом теж хочуть свої частини передати мені, щоб я була єдиною власницею квартири. Як краще оформити ті частини? Дарування чи продаж? Чи мамі теж скласти краще заповіт? Дякую
Відповідь юриста:

Доброго дня! Під час прийняття спадщини Ви повинні сплатити податок в розмірі 5% від вартості спадкового майна (тобто ¼ квартири). Вартість квартири визначається відповідно до звіту про оцінку житла, що складається суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем), оскільки визначення «приблизної» вартості квартири є некоректним.



Військовий збір у розмірі 1,5% від отриманого фізичною особою доходу необхідно сплачувати з розширеної бази оподаткування, до якої, крім іншого, тепер включено дохіду вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно розділом 4 ПКУ (п. 164.2.10).



Тобто, вищевказані платежі Ви повинні зробити виходячи із вартості тієї частки, що Ви успадковуєте.



Щодо часток, що належать Вашим матері та брату, економічно (фінансово) доцільнішим було б вчинити наступне: Ваш брат дарує належну йому частку квартири Вашій матері (при цьому сплачується 1% податку та 1,5% військового збору від вартості його частки); далі Ваша мати дарує Вам вже належну їй ½ частину квартири (з урахуванням частки подарованої їй Вашим братом) при цьому також сплачується 1% податку та 1,5% військового збору від вартості її частки.



Оформлення заповіту та прийняття в майбутньому спадщини за заповітом не звільняє Вас від сплати обов’язкових зборів та платежів (1% податку та 1,5% військового збору від вартості спадкового майна).



Однак, враховуючи динаміку змін до норм діючого податкового законодавство, важко робити будь-які передбачення навіть на найближче майбутнє.

Коментарів: 1
Марія Показати IP 12 Січня 2016 11:42
Доброго дня. Скажіть будь ласка чи враховується зачислення коштів на картку через термінал як дохід при розрахунку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus