USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[4 Січня 2016 19:28] Karenstenfild: Допоможіть розібратись. Наскільки мені відомо з 1.01.16 року набрав чинності закон 1709-7 про спадщину, що можна переоформляти в сільській раді. А сільський голова каже, що немає у нього таких повноважень, та й закон втратив чинність. Що робити в цій ситуації? В суд? Чи прокуратура? Що допоможе?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Дійсно з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування", у відповідності до якого у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування виконують такі функції як оформлення права на спадщину та здійснення реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно.

Описана Вами відповідь сільського голови не є законною, і зумовлена, скоріш за все тим, що очолювана ним сільська рада не підготовлена до виконання вказаних функцій, зокрема її працівники не пройшли відповідне навчання та стажування у державній нотаріальній конторі, або приватного нотаріуса, не завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та не склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

В той же час це не є підставою для відмови у виконанні вказаних функцій, і описана Вами реакція сільського голови є незаконною. Тому слід письмово звернутись до сільської ради, і в разі отримання письмової відмови в оформленні спадкового майна, або взагалі не отримання будь-якої письмової відповіді, дії сільського голови слід оскаржити до суду (паралельно можна написати відповідну скаргу до територіального підрозділу мінюсту).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus