USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[15 Січня 2016 00:46] Ксенія: У 2005 році установа придбала (купівля-продаж) двоповерхову будівлю у власність. Згідно технічного паспорту продавця загальна площа будівлі була 1000 кв.м, яка зазначена в договорі купівлі продажу, який був зареєстрований в БТІ. Але БТІ на той час не включило до техпаспорту площу підвалу під будівлею (оскілки до нього був відсутній доступ).

В 2015 році установа своїми силами звільнила від будівельного сміття підвал, чим було надано доступ до приміщення. У зв`язку з чим була проведена технічна інвентаризація будівлі з підвалом, за наслідками якої був складений технічний паспорт, що містить поверхові плани, журнали внутрішніх обмірів, розрахунки площ приміщень та загальна площа за яким збільшилась до 1400 кв.м.

На даний час державний реєстратор відмовляє у проведені реєстрації нового технічного паспорту та права власності на нерухоме майно з включеною площею підвалу, та пропонує звернутися до суду за визнанням права власності.

Допоможіть, будь ласка, у вирішенні даної проблеми. Підкажіть, до якого суду повинна звернутися установа (юр.особа), а також відповідно яких статей ЦК, ЦПК, ГПК або КАСУ подавати позовну заяву й до кого (хто відповідач).
З 2007 року продавець відсутній, т.я. його визнано банкрутом та ліквідовано. За здалегіть дякую, та сподіваюсь на Вашу підтримку.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Ситуація нестандартна. Як на мене, можна спробувати її вирішити 2 шляхами.

Буде більш юридично правильним подати позов про визнання права власності на вказаний будинок за набувальною давністю. Відповідач – так само орган місцевого самоврядування. Так, згідно з частиною 1 статті 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Можливість пред'явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень статей 15, 16 ЦК, а також частини четвертої статті 344 ЦК, згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. У зв'язку з цим особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

Відповідачем за позовом про визнання права власності за набувальною давністю є попередній власник майна або його правонаступник. А у Вашому випадку за його відсутності – відповідний орган місцевого самоврядування.

У такому позові Вам у нагоді стане постанова Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 № 5 "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав", яку слід детально опрацювати.
Коментарів: 1
Ксенія Показати IP 18 Січня 2016 13:22
Дякую за допомогу!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus