USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[9 Листопада 2014 11:37] Alex: Доброго дня. Наскільки знаю, протягом 6 місяців після смерті спадкодавця, потенційні спадкоємці зголошуються і приймають спадщину. Якщо спадщиною є хата, яку важко поділити, то чи можна прийняти спадщину, але при переоформлені документів зі спадкодавця на одного із спадкоємців не бути записаним як співласником, але рахуватись як власник частини майна.

Тобто ситуація на прикладі: є 2 дочки, і старенька вже мама. Одна із дочок (назвемо її умовно Іра) проживає в хаті з мамою. На спадщину претендують обоє. Та сестра, що не живе з мамою (назвемо її умовно Аня), має де жити в іншому місті і їй нема потреби зараз мати частку хати там. Але при варіанті (в майбутньому) продажу хати (або якщо сестра Іра спробує тихенько продати хату), щоб без згоди сестри Ані не можна було продати хату.

Фактично Аня не хоче жити там, і залишає хату сестрі (навіть якщо Іра там буде жити все життя в тій хаті - ну той добре), але при можливості продажу - хоче зберегти за собою грошову частку хати (спадщини). Але при цьому не хоче бути співвласником і ще рахуватись як власник ще однієї нерухомості.

Тобто сестрі Ані не треба фігурувати і брати участі в процесі утримання будинку і всієї документації, платежів за хату, бо вона там не буде проживати. Лише при умові продажу - дати дозвіл на продаж і отримати свою грошову компенсацію за хату. Можливо трішки занудно описав. Дякую.
Відповідь юриста:
Доброго дня, Алекс!

Вирішити ваше питання можливо так. Спадкоємиця, яка не бажає отримати у спадщину належну їй частку, може відмовитись від неї на користь іншої сестри. При цьому можливо між сестрами укласти договір позики коштів в приблизному еквіваленті вартості частки нерухомості, від якої одна із них відмовляється на користь іншої, без зазначення дати повернення коштів (прописати, наприклад, за вимогою позикодавця позичальник повинен повернути кошти впродовж 10 днів з моменту отримання вимоги). Тоді буде правова підстава звернутись до суду з позовом про повернення коштів, якщо та спадкоємиця, яка успадкує частку житла іншої сестри, відмовиться сплачувати кошти при реалізації хати.

Однак існує незначний ризик визнання даного правочину удаваним, якщо події після продажу житла розгортатимуться конфліктно.

Так що для більшої гарантії отримати кошти за частку хати, яка фактично може їй належати, краще оформити спадщину на 3.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus