USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[23 Січня 2016 22:02] Юрій: Добрий вечір.

Проконсультуйте, будь ласка, з чого мені починати, куди звертатись, та, власне, ціна питання. Мені 27, живу у селі. Справа ось в чому: у далекому 1988 нестало дідуся, в 2011 бабусі. Ну і так сталось, що бабуся не залишила заповіт, взагалі нічого. У неї в власності був будиночок та земляний пай 1,6 га. Раніше (в дитинстві)тут жили її діти, їх було п'ятеро, зараз живемо та приписані сюди батько з матірю, я та моя сестра з племінницею. Мій батько - інвалід, нещодавно з лікарні із невтішним діагнозом, тому стояти в черзі в якісь установі та взагалі виходити за межі будинку не в змозі. Тому хотів би дізнатись, з чого мені починати, щоб оформити на себе пай та будинок. Буду вдячний за будь-яку інформацію.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Вам потрібно розпочати з того, що оформити довіреність від батьків, та в подальшому від їх імені розпочати оформляти спадщину. А саме від того з батьків, кого бабуся була матір'ю (оскільки той з ваших батьків і є спадкоємцем першої черги майна покійної бабусі). Якщо ваша мати чи батько, хто є сином чи донькою бабусі, на момент смерті проживав разом із бабусею, то вважаютсья таким, що прийняв спадщину. Відповідно на нього і потрібно буде оформити право власності на спадкове майно.

Тут Вам у пригоді стане те, що з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування", у відповідності до якого у сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування виконують такі функції як оформлення права на спадщину та здійснення реєстрації прав спадкоємців на успадковане ними нерухоме майно.

Тобто Вам слід звернутись до сільської ради, де отримаєте подальші детальні інструкції.

Якщо ж посадові особи сільської ради не підготовлені до виконання вказаних функцій, зокрема її працівники не пройшли відповідне навчання та стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, не завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції України, та не склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України, Вам буде краще звернутись з питанням спадкуваня до районної нотаріальної контори.

І вже після того, як хтось із Ваших батьків офіційно стане власником майна, що залишилось після смерті бабусі, можна розглядати варіант оформлення на Вас паю та будинку. Або якщо Ви на момент смерті бабусі проживали разом із нею, тоді можна розглянути варіант, щоб той із батьків, кого бабуся була матір'ю, відмовився від своєї частки у спадковому майні на Вашу користь.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus