USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[24 Листопада 2014 17:18] Lina: Доброго дня.

Підскажіть, будь ласка, чи законно зараз вимагати від дітей плату за школу? Наприклад, 50грн. за місяць. Чи потрібні якісь докази, що я не можу сплачувати такі кошти? Вчитель сказав дитині, щоб я принесла довідку, що ми малозабезпечена сім'я, або платіть.

Дякую.
Відповідь юриста:
Доброго дня, Ліна!

Вимагати від дітей (та їх батьків) плату за навчання в школі - НЕЗАКОННО! (маю на увазі, неприватну школу).

Статтею 53 Конституції України передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність зокрема повної загальної середньої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Така сама норма передбачена і в ч. 1 ст. 6 Закону України "Про загальну середню освіту", де прописано, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

Ви не повинні в обов'язковому порядку вносити плату за навчання дитини в середній школі, відповідно і не потрібно надавати жодних доказів про неспроможність сплачувати кошти.

Рекомендую Вам у разі отримання вимог від вчителя щодо сплати коштів, запитати, чи це обов'язково, чи добровільно. Певен, що він Вам відповість, що це добровільно.
Коментарів: 1
Маша Показати IP 26 Листопада 2014 14:35
Одружився в родичів єдиний син, в 3-кімнатній приватизованій квартирі невістку прописали, жили всі разом. Тепер невістка знайшла іншого, вимагає сплатити їй за те, що вона випишеться, тобто за її частку квартири, права на яку вона начебто набула. Таких невісток може бути ще багато і що - всім платити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus