USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[9 Лютого 2016 18:58] aleksandra_life: Добрий вечір! Скажіть, будь ласка, хто повинен вести табель обліку робочого часу на підприємстві і яким нормативно-правовим актом це передбачено?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Порядок ведення Табеля

Ведення Табеля обов'язково, в тому числі і для малих підприємств (див. Лист Мінпраці від 13.05.2010 р № 140/13 / 116-10). Табель, як правило, ведеться в електронному та паперовому вигляді. Ведення табеля тільки в електронному вигляді не допускається.

Форма Табеля (типова форма № П-5) затверджена Наказом № 489. Вона носить рекомендаційний характер і складається з мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень. Рекомендаційний характер полягає в тому, що при необхідності вона може бути доповнена іншими показниками, які потрібні для обліку робочого часу на підприємстві. Разом з тим слід пам'ятати, що в Табелі повинні відображатися всі позиції, які застосовуються на підприємстві для працівників.

При необхідності можна застосовувати й іншу форму Табеля, але при цьому обов'язково наявність первинного обліку показників по використанню робочого часу, явок і неявки працівників, які визначені формами державних статистичних спостережень з праці (див. Лист Державної служби статистики від 12.01.2012 р № 9 / 4-10 / 9).

Табель відкривається першого числа кожного місяця і передається в бухгалтерію два рази на місяць для: коригування розрахунків за першу половину місяця (аванс) і розрахунку заробітної плати за місяць.

При невеликій кількості працівників Табель, як правило, ведуть фахівці бухгалтерії і складають його в одному примірнику за два-три дні до розрахункового періоду на підставі Табеля за минулий місяць.

На великих підприємствах Табель ведуть кадровики або навіть вводиться така посада як табельщик (коли багато цехів, структурних підрозділів, різні умови робочого часу і т.п.). Також дані функції можуть покладатися на керівників підрозділів або їх підлеглих. Заповнений Табель підписує відповідальна особа (бухгалтер, кадровик або табельщик) або керівник структурного підрозділу. На деяких підприємствах встановлюється правило візування складеного Табеля у начальника виробництва або головного інженера. Але порядок його складання і затвердження підприємство визначає самостійно відповідно до своїх локальних нормативних документів. Тому доцільно на підприємстві розробити окреме Положення про ведення табельного обліку, оскільки на законодавчому рівні не затверджені відповідні положення або роз'яснення.

Кожному працівникові присвоюється табельний номер, який потім вказується у всіх документах з обліку праці та її оплати. Вносити в Табель заново прийнятих працівників і викреслювати з нього звільнених потрібно тільки на підставі розпорядчих документів, зокрема, наказів, розпоряджень керівника.

Табель ведеться на всіх працівників, в тому числі прийнятих тимчасово або на сезонну роботу, а також учнів, прийнятих на період виробничої практики з оплатою праці. Не слід забувати, що фізичні особи, які працюють на підставі цивільно-правових договорів, ні в якому разі не табелюються.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus