USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[13 Лютого 2016 14:47] Оксана: Скажіть, будь ласка, чи має право роботодавець платити менше мінімальної зарплати матері, в якої на утриманні діти віком 4-ох та 7-ми років, а чоловік стоїть на біржі праці, у зв"язку з недофінансуванням державної установи?

Чи має право роботодавець подати попередження на біржу праці про можливе вивільнення матері двох неповнолітніх дітей, якщо в сім"ї лише матір працює на державній роботі, а батько стоїть на біржі праці, і чи можуть скоротити її посаду?
Відповідь юриста:
Доброго дня! У зв'язку з недофінансуванням державної установи роботодавець не має права платити менше мінімальної зарплати будь-кому із працівників, якщо вони працюють на повну ставку. В такому випадку йому слід складати та направляти відповідні бюджетні запити та вимагати фінансування, а не зменшувати зарплату працівникам.

Питання зміни чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці відноситься до компетенції роботодавця. Тому щодо скорочення посади це є його право, і відповдіно про це він має за 2 місяці сповістити цент зайнятості..

В той же час, відповідно до ст. 42-1 Кодексу законів про працю України, привілеї, тобто переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу має працівник, з яким розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 цього Кодексу, а саме у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається зокрема сімейним - при наявності двох і більше утриманців.

Наявність дітей вказаного віку може слугувати для Вас перевагою щодо можливого звільнення в описаній ситуації за умови, що ви офіційно зайняті доглядом за дитиною до досягнення нею шестирічного віку відповідно до частини шостої статті 179, ст. ч. 3 ст. 184 КЗпП України.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus