USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[15 Лютого 2016 14:51] Ирина Березова: Добрий день! На моєму утриманні знаходиться моя бабця, якій 101 рік. В 2008 році вона залишила заповіт, яким заповідала мені все майно (хата в селі та земельний пай). Слід зазначити що, до цього її (60 років!) доглядала моя покійна мати, яку своєю чергою я також доглядала). Всі документи на землю і хату оформлювала я за свої кошти ( в мене 3 генеральні довіреності від бабці по 3 роки). Зараз бабця у вкрай важкому стані, а нещодавно я дізналась, що якщо є непрацездатні діти, то їм призначається обов'язкова частка спадку незалежно від заповіту. В неї є дочка 74 роки, яка ще працює, але протягом всього життя відмовлялась утримувати свою матір, хоча живе на відстані двох трамвайних зупинок. І зараз, коли я позвонила повідомити, що її мати у важкому стані, вона не відреагувала.

Скажіть, будь ласка, чи є якийсь юридичний шлях до позбавлення її спадку?
Відповідь юриста:
Доброго дня! Юридичний шлях позбавлення її обов'язкової частки у спадку такий: якщо вона подасть впродовж 6 місяців з дня смерті бабці заяву про прийняття спадщини, оскільки їй належить обов'язкова частка – звернутись до суду з позовом про усунення її від права на спадкування у зв'язку з тим, що вона ухилялась від обов'язку утримання своєї матері. Однак це доволі непросто довести. А якщо вказана дочка Вашої бабці не подасть впродовж 6-ти місячного строку заяву про прийняття спадщини, вона буде вважатись такою, що не прийняла спадщину, і не матиме на неї права.

А краще щоб уникнути поділу спадщини і спорів з цього питання з тіткою – щоб бабця за життя оформила на Вас договір дарування свого майна.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus