USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[17 Лютого 2016 21:24] Людмила: Здравствуйте! Не знаю, чи консультуєте по таких справах як у мене, але все таки напишу... Я живу в селі. З однієї сторони мого городу, на сусідній ділянці, вздовж і впритул до межі, ростуть дорослі і великі дерева, мало того, що затіняють третину моєї землі, так ще й, напевно, корінцями виснажують грунт на моїй дялянці, бо саме з цієї сторони найменша родючість... А з іншої сторони, тільки через дорогу, невеличка посадка, але теж високі дерева іншої людини... Скажіть, будь ласка, чи і як регулються такі взаємовідносини законом, яким чином чи взагалі можливо, у першому і в другому випадках добитись від сусіда вирізати дерева, хоча б найбільші....? Дякую за відповідь.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Дані відносини регулюються Земельним кодексом України.

Стаття 103. Зміст добросусідства 1. Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо). 2. Власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив).

Стаття 104. Попередження шкідливого впливу на сусідню земельну ділянку. Власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров'я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше.

Стаття 105. Наслідки проникнення на земельну ділянку гілок і коренів дерев. У випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.

Тому Ви можете звернутись із позовом про усунення перешкод шляхом зрізання гілок та коренів. Такі позови повинні розглядатися та задовольнятися. Більш того, оскільки будівельними нормами заборонено розміщення дерев ближче 3 м, а кущів - ближче 1,5 м до межі (п. 4.13 ДБН Б.2.4-1-94 "Планування і забудова сільських поселень", п. 3.25 ДБН 360-92**), вимагати можна не лише зрізання гілок та дерев, а і власне дерев та кущів, що розміщені в межах вказаної відстані.

Для початку можете звернутись до відповідної місцевої ради за місцем знаходження ділянок із скаргою та вказані дії сусіда.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus