USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[12 Січня 2015 11:05] nikola: У 2014 році Фонд соцстраху не перерахував лікарняних на рахунок підприємства. Підскажіть, чи зобовязані вони оплатити лікарняні у 2015 році, в який термін повинні оплачуватись лікарняні Фондом, чи є якісь штрафі санкції за не своєчасну оплату лікаряних та яким судом (адміністративним чи міським) має розглядатись справа до Фонду про стягнення заборгованості по оплаті лікарняних.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Почну з останнього. Справи вказаної категорії підлягають розгляду місцевими загальними судами в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. При цьому, звертаю Вашу увагу на істотно скорочені в порівнянні із загальними строками позовної давності строки звернення до адміністративного суду.

Так, відповідно до статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України, для звернення до адміністративного суду щодо оскарження рішення суб'єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, встановлюється місячний строк. (Тут є "лазєйка" - якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк, який обчислюється з дня, коли позивач дізнався про рішення суб'єкта владних повноважень згідно з результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень). Тобто доцільно подати спочатку загальну скаргу керівнику фонду щодо невиплати лікарняних, і у разі отримання на неї негативної відповіді, буде 1 місяць на звернення з позовом до адмінсуду.

Спеціальних санкцій за порушення фондом строків оплати лікарняних коштів не передбачено, тут можливо застосувати лише ст. 625 Цивільного кодексу України щодо стягнення заборгованості з врахуванням індексу інфляції та 3 % річних.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причин відмови та порядку оскарження видається або надсилається заявникові не пізніше п'яти днів після винесення відповідного рішення.
Коментарів: 1
КІВЕРЧАНОЧКА Показати IP 14 Січня 2015 19:04
ТОБТО, ЯКЩО МІЙ ЛІКАРНЯНИЙ ЛИСТОК ЗАКРИТИЙ 27 ЛИСТОПАДОМ 2014 РОКУ, А ВІДШКОДУВАННЯ НЕ ПРОВЕДЕНО ДОСІ, ТО ВСЕ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus