USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[11 Березня 2016 15:37] Helga2016: Доброго вечора!

У 2001 році мій родич звернувся до виконавчого комітету селищної ради із заявою, де прохав визнати за ним право власності на житловий будинок та надвірні споруди, на що виконком визнав за ним право власності та на підставі чого було видано рішення, свідоцво про право власності на цей житловий будинок. Даний будинок є самовільним будівництвом, про що зазначено в акті державної технічної комісії про готвність закінченого будівництвом обёєкта до експлуатації та в рішенні даної комісії прописано, що будинок готовий до введення його до експлуатації і що цей акт може слугувати підставою для реєстрації його у відповідних органах об єкта як колективної або приватної власності юр. або фіз. осіб, а також в державних орг. статистики. Додатково зазначаю, що документів права власності на землю не має.

У 2013 році сусідка звернулася до суду про знесення самочинного будівництва з тих підстав, що гараж мого родича побудований впритул до її стінки літньої кухні-гаража з підвалом, але в задоволенні позову їй було відмовлено.

Тепер вона подала позов про скасування вищевказаного рішення про право власності та акту державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом обєкта до експлуатації.

У позовній заяві її адвокат наголошує, що жодним нормативно-правовим актом не передбачено набуття права власності на будинок, гаражі та ін. забудови на підставі рішення органу місцевого самоврядування-селищної ради.

Чи правомірні його твердження? Якими НПА керуватись в даному випадку, що він неправий?

Заздалегідь дякую!
Відповідь юриста:
Доброго дня! Найкраще за все буде, коли вимагатимите відмовти в позові на підставі пропущення строків позовної давності.

А по суті, зверніть увагу, що відповідно до п. п. 4, 9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної власності громадян на жилий будинок" N 7 від 4 жовтня 1991 року у приватній власності громадян можуть перебувати жилі будинки, збудовані на відведеній у встановленому порядку земельній ділянці або придбані на законних підставах. Право власності на жилий будинок, збудований громадянином на відведеній йому в установленому порядку земельній ділянці і прийнятий в експлуатацію, виникає з часу його реєстрації у виконкомі місцевої ради. (тут не обов’язково щоб земля була у власності, основне щоб перебувала на певних правових підставах в особи, яка здійснила на ній будівництво).

Також, тут важливим моментом є питання чи зареєстроване в БТІ на вказане самочинне будівництво право власності у відповідності до Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 9 червня 1998 р. N 121. Якщо воно було зареєстроване, тоді питання істотно спрощується.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus