USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[20 Січня 2015 12:31] Олександр: Доброго дня, пане Вікторе.
Є питання щодо діяльності роботи ОСББ.
В нас в будинку створили ОСББ. Але деякі "розумні сусіди" верхніх поверхів зробили собі дворівневі квартири, використавши технічний поверх висотою 2 метра і нікого не поставивши до відома.
Чи має право власник однієї квартири останнього поверху приватизувати, відчужити технічний поверх (частину його) і за яких умов? Чи потрібна згода власників квартир на відчуження? Чи може "власник технічного поверху" отримати свідоцтво на право власності на технічний поверх, бо як ми зауважили в технічній документації зазначено реконструкція квартири, але це ж абсурд - бо це реконструкція а розширення квартири за рахунок спільного майна. Чи ми помиляємось?

Не хочеться бути скраю в таких "махінаціях", бо потім можуть собі ще 3 поверхи добудувати - а від цього можуть постраждати всі. Сам "власник" каже, що згідно законодавства можна отримати свідоцтво на право власності і не потрібно спитувати з інших власників квартир будинку.

Наперед вдячний за відповідь.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Надам Вам розгорнуту відповідь. Слід виходити з того, що допоміжні приміщення у багатоквартирному будинку (до яких належать сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення: тлумачення поняття допоміжного приміщення серед іншого можна знайти в Ухвалі ВССУ від 14 березня 2012 року) є спільною сумісною власністю усіх власників кватрир, та, за наявності, комерційною нехурумості такого будинку. Це вбачається з Цивільного кодексу, Рішення Конституційного Суду України у справі N 1-22/2011 від9 листопада 2011 року, Рішення Конституційного Суду України у справі N 1-2/2004 від 2 березня 2004 року (справа про права співвласників на допоміжні приміщення багатоквартирних будинків).

Власник онієї квартири не має права одноосібно. приватизувати чи відчужити технічний поверх або його частину. Дозвіл на улаштування технічного та мансардного поверху над багатоквартирними житловими будинками вирішується на підставі чинного законодавства залежно від форми власності на житло або власником будинку, або виключно на підставі рішення загальних зборів членів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку про реконструкцію та ремонт будинку чи про зведення господарських споруд.

Отримання зазначеним в питанні власником квартири на останньому поверсі свідоцтва про право власності на реконструйовану ним квартиру за рахунок технічного поверху, можливо, відбулось після реєстрації в державній архітектурно-будівельній інспекції декларації про реконструкцію квартири з подальшим внесенням змін до правовстановлюючих документів, оскільки при реєстрації такої декларації відсутня законодавчо визначена вимога щодо надання відповідного протоколу загальних зборів ОСББ (чи іншого власника будинку), яким йому надано у власність частину технічного поверху.

Таким чином, якщо загальні збору ОСББ приймуть рішення про повернення власником квартири на останньому поверсі самовільно зайнятої частини технічного поверху об'єднанню - його можна зобов'язати через суд зробити демонтаж другого ярусу квартири та привести самовільно зайняту частину технічного поверху в попередній стан.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus