USD 39.60 39.85
  • USD 39.60 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86

Рука відламана, напису немає: що буде з пам’ятником борцям за радянську владу на Волині

17 Квітня 2024 22:30
Уже не історичні та не заслуговують спогадів – такими Мінкульт визнав 17 радянських пам'ятників на Волині. Один із них – у селі Вощатин на Володимирщині.

Яким є пам’ятник борцям за радянську владу тепер, що знають про нього місцеві і що на нього чекає? Про це – в сюжеті «12 Каналу».

Пам’ятник борцям за радянську владу розташований біля громадської вбиральні. Трохи віддалік – колишня школа, в якій зараз діє медпункт. Споруда – в центрі села Вощатин. Ще минулого століття її вважали історичною, хоч кого виліплювали радянські архітектори і з якої причини, в селі майже забули. Навіть із роком відкриття плутаються.

Нещодавно Міністерство культури визнало, що цей пам’ятник не є ані культурною, ані історичною цінністю.

Відомо, що вощатинський пам’ятник радянська влада поставила, щоб вшанувати трьох членів Комуністичної партії Західної України на прізвища Мацьоха, Дядюк і Шайчук. Місцеві мешканці, однак, губляться у спогадах.

«Воїнам. Якесь відкриття тоді було в школі. Тоді школа була і воно було пов’язано зі школою. Зараз не пам’ятається. Не пам’ятаю навіть, із якого року він стоїть», – зізнається Руслана.

«Щось із радянською владою пов’язано», – каже Оксана.

«Члени КПЗУ: Дядюк Юрій Трохимович, Шайчук Федір і Мацьоха Федір Феодосійович. Їх у 1941 році німці розстріляли. А коли пам’ятник поставили? Одні кажуть, що у 1967-му, другі – що в 1977-му. Було написано: «Борцям за радянську владу». Потім зняли… Там уже рука одна відламана», – зазначає Володимир.

Усі троє борців за радянську владу були місцеві – з Вощатина. Тепер на пам’ятнику – ні таблички, ні підпису.

У селі кажуть: що є пам’ятник, що його не буде – різниці не помітять.

«Нічого не зміниться. Люди виїжджають із села. Навіть молоді немає. Старші люди помирають», – зітхає Юлія.
Читати ще: Відхід від радянщини: скільки на Волині залишилося вулиць, які треба перейменувати

Зносити пам’ятник таки планують. Голова Володимирської громади, до якої входить село Вощатин, Ігор Пальонка запевнює: якщо споруда потрапила в список Мінкульту, то будуть демонтувати.

«Ми в громаді виконуємо закон про декомунізацію. Цей пам’ятник не увійшов у список пам’яток. Найближчим часом буде збиратися комісія, яка працює над цими питаннями, і ухвалюватиме відповідні рішення», – коментує Ігор Пальонка.

На Волині таких неісторичних і некультурних пам’яток – 17. На Володимирщині, окрім споруди у Вощатині, є ще дві. Усі 17, як підкреслюють у представництві Інституту національної пам’яті, потрібно демонтувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus