USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.95

СБУ оголосила підозру патріарху РПЦ Кирилу, який благословляв на вбивство українців

5 Листопада 2023 12:08
Правоохоронні органи повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України патріарху Кирилу. СБУ та ОГП зібрали доказову базу на очільника РПЦ, який сприяє збройній агресії РФ та заперечує воєнні злочини окупантів.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії та одним з перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

При цьому для поширення пропаганди Кирило масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ, а також представників УПЦ (МП) в Україні. Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Читати ще: «Не згадувати його ім'я під час богослужінь замало»: волинські священники УПЦ МП підтримали позов проти патріарха Кирила. Список

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано «статтю» про літургію, де клірик благословив командуючого росгвардії РФ Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Окрім того, московський патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів Росії, в яких підтримував агресивну політику Кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ. На підставі зібраних доказів Гундяєву повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

– ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників);

– ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності за злочини проти нашої держави, – додали у відомстві.

Тим часом Російська православна церква почала створювати власні приватні військові кампанії на території РФ, щоб вербувати бойовиків і відправляти їх потім на передову для війни проти України.

Слід зазначити, що нещодавно голова Російської православної церкви патріарх Кирил прирівняв розробку ядерної зброї до «божого промислу». За його словами, зброя масового ураження, розроблена в Сарові, дозволила РФ залишитися вільною та незалежною країною, а сама зброя була створені нібито під «покровом преподобного Серафима Саровського».

Як відомо, 19 жовтня депутати Верховної Ради підтримали в першому читанні законопроєкт щодо заборони Московського патріархату в Україні. Документом передбачається унеможливлення діяльності релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійної структури, керівний центр якої знаходиться в державі, що здійснює збройну агресію проти України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 5 Листопада 2023 12:55
зате на Волині рпц мп процвітає..їх влада не трогає...
Клава Показати IP 6 Листопада 2023 05:43
слід було арештувати, коли ВОНО їхало по Луцьку від храму всіх св землі Волинської..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus