USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Що краще: бензопила чи електропила?

16 Квітня 2024 13:05
У кожному господарстві або у лісничій справі під час виконання якоїсь роботи може знадобиться спеціальний інструмент для розпилювання деревини. Найпопулярнішим видом такого інструмента є ланцюгова пила. Це може бути бензопила або електропила. І тут виникає питання, що краще?

Аби допомогти купити хорошу бензопилу або електропилу, нижче наведені основні характеристиками обох типів девайсів для кращого розуміння їхніх переваг та недоліків.





Головні параметри бензопили та електропили





Оскільки обидва ці інструменти користуються популярністю, а багато хто не розуміє різниці між ними, то порівняємо ланцюгові пили цих видів і дізнаємось, що краще:





Потужність





Бензопила має двигун внутрішнього згоряння і його потужність може становити до 6 кВт залежно від моделі, а іноді навіть більше (в професійних моделях). Цей вид чудово підійде для використання в промислових масштабах або просто для великих об’ємів деревини.

Електропили мають електродвигун і його потужність коливається від 0,5 до 2, 2 кВт. З такою потужністю не вийде різати тверді сорти деревини або користуватись приладом довгий час без зупину.





Вага та розміри





Бензопили зазвичай важать від 3 до 9 кг, натомість електропили мають вагу інструмента від 2 до 6 кг. Така різниця у них за рахунок того, що у бензопил може бути більший двигун, а електропили мають тільки акумулятор різної величини. Конструкція у перших також складніша і потребує більше місця, аби розмістити деталі, отож за розміром вони часто більші, ніж другі.





Шум





Рівень шуму також залежить від моделі інструменту, але варто зазначити, що у бензопил він вищий на порядок (100-115дб), ніж у електричного девайсу (85-100 дб). Тобто, другий варіант дає можливість працювати з трохи меншим рівнем шумності і не заважати оточуючим. При тривалих роботах з першим типом пристрою варто використовувати спеціальні навушники, аби захистити вуха від шуму.





Привід





Бензопили мають двигун внутрішнього згоряння, який працює на суміші бензину і не вимагає джерела живлення. Це надає можливість носити прилад туди, куди вам потрібно для виконання роботи. Це може бути ліс, поле, степ, загалом будь-яке місце.

Електропили мають двигун, який може працювати від акумулятора або від мережі. При необхідності виконати роботу десь далеко від розеток цей варіант буде не дуже надійним. В такому випадку бензопила або електропила вибрати буде легко, оскільки ви знатимете, де саме потрібно буде використовувати прилад.





Довжина шини





Ланцюгова бензопила може мати як 30 см довжину шини, так і 90 см, це залежить яку пилу вибрати. Професійні зазвичай мають більшу довжину, ніж побутові.

Пили електричні, які підійдуть під час роботи в побуті, мають довжину 25 см, а більш професійні, які часто використовують для будівельних робіт, – 45 см.

Інтернет магазин Stihl пропонує обрати серед їхнього асортименту той прилад, який вам потрібен у господарстві або для роботи. І це можуть бути не тільки пили. Наприклад, тут можна купити бензокосу і слідкувати за своїм газоном з більшою зручністю та легкістю.





Зручність у користуванні





Немає однозначної відповіді, яка пила краща – бензинова чи електрична. Проте можна добре вивчити характеристики обох і залежно від потреб вибрати інструмент. Зручність користування є одним з важливих показників, який варто враховувати під час купівлі таких пристроїв.





У характеристику зручності входить:





легкість керування – щоб вміло вміти працювати бензопили вимагають більше часу та практики, без навичок буде складно. А от пили електричні легші та двигун у них стабільніший, тому для керування ними потрібно менше зусиль;

обслуговування – при здійсненні вибору між бензопилою та електричною пилою, що краще в обслуговуванні, то це вирішувати вам. Адже під час роботи бензопили треба буде часто змінювати свічки, проводити змазування, дозаправку, а також чистку фільтру. Можливо для вас буде краще проводити обслуговування електропили, де треба слідкувати за якістю ланцюга, змінювати його, а також при необхідності заточувати. А ще змащувати та перевіряти шини.

маневреність – ланцюгова бензопила не потребує мережі, тому вона більш мобільна, нею можна працювати в саду, а також виконувати роботи в лісі. Пилу електричну так не використаєш, адже все залежить від того, яку довжину має кабель.





Показник продуктивності





Електро або бензопили мають різну продуктивність, яка залежить від їхніх особливостей.

Бензопила – інструмент з високою потужністю, тому її використовують для твердих порід. Час роботи такої пили також більший, але розрізання гілок і колод швидке. Варто лише обов’язково слідкувати за кількістю палива в бакові, оскільки коли вона зменшується, то і продуктивність падає.

Електропили – ланцюгові пили цього типу в роботі мають меншу потужність, отож і швидкість нижча. Порізати тверді породи або товсті стовбури таким видом приладу не вдасться. Швидкість розпилу теж зменшується через те, що характеристика потужності менша.





Пила електрична та бензопила: ціна інструменту





Зазвичай купити електропили можна дешевше, але при цьому є залежність від марки, розміру та продуктивності обох інструментів для робіт з розпилювання та розрізання різних порід деревини. Якщо ви вже визначились, що краще для вас, то в інтернет-магазині є пила електрична від 5 699 грн. Це найменша по потужності модель, яка має всього 1,4 кВт. Однак якщо вам не потрібно, щоб інструмент був потужним, а треба лише прилад для легких домашніх справ, то це стане хорошим варіантом. Максимальна вартість електропили в магазині Stihl – 18349 грн, це вже модель на 2,5 кВт. Рівень шуму в цій моделі становить 94 дБ, що досить мало для такого приладу.

Якщо ж ви хочете придбати бензопилу, то інтернет-магазин Stihl пропонує його за ціною від 5 999 грн. Ця модель з потужністю 1,3 кВт більше підходить для легких робіт в побуті, такий девайс не впорається з великими об’ємами роботи чи розрізанням твердих порід дерев.

Оскільки на українському ринку бензопила має більшу популярність, то і вибір їхній більший. Ціни на такі інструменти сягають 78 000 грн. Звичайно, це найпотужніша бензопила в світі, і це без перебільшення. Це професійна модель, яка підійде для тих, хто працює у сфері лісового господарства, та для спеціалістів, які обслуговують лісопиролами.





Надійність інструменту в роботі





Якщо регулярно проводити обслуговування, якого вимагає бензопила, а також дотримуватись правил використання інструменту для робіт, то цей вид ланцюгової пили доведе свою надійність. Поломки та зношування, звичайно, будуть, але за рахунок правильного догляду цей момент можна відтягнути надовго. Саме тому бензопили користуються більшою популярністю і їм частіше надають вибір.

Якщо говорити про те, що надійніше – бензопила чи електропила, то другий інструмент при порівнянні трішки програє. Це пов’язано з меншою міцністю конструкції, через що вона більше схильна до поломок. Однак якщо ви вирішили купити електропилу, то будьте готові до того, що обслуговування грає чи не головну роль в тому, яким буде термін роботи ланцюга, шини та пили загалом. Акуратність використання допоможе зберегти пристрій якнайдовше.





Екологічність пристроїв





Ланцюгові бензопили, які працюють зі значним викидом відходів в атмосферу, завдають шкоди навколишньому середовищу. Крім того, людям, які працюють з такими пристроями, варто захищати ніс та рот від вдихання шкідливих випарів за допомогою спеціального респіратора. Під шкідливими випарами слід розуміти суміш газів, як-то вуглекислий газ, тверді частинки та оскид азоту, які є продуктами спалювання палива, необхідного для пилки на бензині.

Електричний прилад для розрізання деревини працює без таких викидів, адже використовує замість бензину електрику, тобто працює від мережі чи акумулятора. Це дозволяє робити розпилювання навіть в закритих приміщеннях, і не буде завдавати шкоди ні довкіллю, ні людині.





Бензопила або електропила: що вибрати?





Слідуючи з усього, що було сказано вище про обидва види інструментів, можна зробити висновок, що для різних потреб підходять і моделі бензопил, і електропил. Для витискання максимально можливої потужності та виконання важких робіт з порізки найкраще обирати перший варіант. Це ще й ідеальний варіант при необхідності використовувати інструмент далеко від дому, адже він не вимагає джерел енергії чи акумуляторів. Проте слід бути готовим, що тут додатково потрібно буде докупляти паливо і виділяти час на обслуговування. Ну і, звичайно, рівень шуму бензопил високий, що треба враховувати в плануванні роботи.

Для робіт поблизу дому, які не вимагають великої довжини ланцюга та високих потужностей, краще обрати електропилу. Вона буде більш екологічна, не така гучна, а ще нею набагато простіше навчитись керувати, якщо у вас ще немає досвіду.

Отож, роблячи вибір бензопила або електропила, звертайте увагу на всі ці пункти і обирайте, що краще підходить саме для ваших потреб. При наявності будь-яких запитань з приводу продукції або пропозицій можна звертатись в представництво компанії Stihl через e mail.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Тушкований броньовик Показати IP 16 Квітня 2024 18:20
І не подумайте випадком що то реклама...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus