USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У бразильській Амазонії виявили залишки стародавньої гігантської прісноводної черепахи

19 Березня 2024 00:14
Міжнародна група палеонтологів під керівництвом університету Тюбінгена описала новий вид гігантських черепах пізнього плейстоцену. Стародавні Peltocephalus maturin мешкали від 40 000 до 9 000 років тому в районі Амазонки на території сучасної Бразилії. З довжиною панцира близько 180 см цей вид перевершував найбільших відомих прісноводних черепах у світі.

Про це повідомляє журнал «Цікавості».

«У минулому ми знали лише про кілька черепах, що живуть у прісних водах і мають довжину панцира понад 150 см. Такі великі тварини відомі, головним чином, з міоцену, періоду від 23 до 5 млн. років тому», – говорить Габріель С. Феррейра, співавтор дослідження.

Викопні останки – частина нижньої щелепи черепахи – були зібрані золотодобувачами в кар’єрі «Такуарас» в Порту-Веллю в Бразилії. Ґрунтуючись на різних характеристиках, палеонтологи припускають близьку спорідненість із сучасною великоголовою амазонською черепахою (Peltocephalus dumerilianus). Крім того, вчені вважають, що ці давні рептилії були всеїдними.

Читати ще: Розміром з блоху: показали найменшу хребетну тварину у світі

Аналіз показує, що розмір панцира черепахи сягав 180 см. Це дивно, тому що сучасні прісноводні черепахи – на відміну від наземних та морських видів – рідко досягають такого гігантського розміру, а в літописі викопних «гіганти» походять із міоценових відкладень, зазначають вчені.

Дослідники припускають співіснування Peltocephalus maturin із ранніми людьми, які жили в регіоні Амазонки. Відомо, що великі черепахи були присутні у раціоні гомінідів із часів палеоліту. Але поки що неясно, чи були прісноводні черепахи, яких набагато важче зловити, частиною дієти місцевих жителів і чи пов’язане вимирання виду з людською експансією.

«Тут нам потрібно більше даних з відкладень пізнього плейстоцену та раннього голоцену в басейні Амазонки», – додають автори дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus