USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Вчені кажуть, що загублені бомби часів світових воєн мають усе більше шансів вибухнути

30 Березня 2024 06:41
Боєприпаси, поховані й забуті після минулих конфліктів, можуть стати більш чутливими до впливу з віком, кажуть дослідники. Вони опублікували статтю, в якій стверджують, що боєприпаси часів Першої та Другої світових воєн сьогодні можуть детонувати з більшою ймовірністю.

Про це пише 24 канал.

Боєприпаси постійно зношуються, що призводить до витоку небезпечних матеріалів у навколишнє середовище, потенційно створюючи екологічні та соціальні ризики, кажуть дослідники. Крім того, оскільки вибухові речовини з часом псуються, що часто є наслідком поганих умов зберігання або наявності небажаних факторів, як-то волога і певні метали, боєприпаси можуть ставати все більш чутливими до зовнішніх подразників і сприйнятливими до випадкової детонації.

Читати ще: У Любомлі під час розширення дороги знайшли боєприпаси часів Другої світової війни

Команда досліджувала вибухові комбінації тротилу та аміачної селітри, аматоли, вилучені зі старих боєприпасів у Норвегії. Вперше вони були створені в 1915 році, коли у Великій Британії під час Першої світової війни не вистачало артилерійських снарядів. Протягом кількох десятиліть – аж до Другої світової війни – аматоли використовували як зручний замінник чистого тротилу у вибухівці.

Боєприпаси, знайдені в Норвегії, були бойовими, тобто готовими до вибуху, і були знайдені під час операцій зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, покликаних уникнути саме цього. Усі боєприпаси, які досліджувала команда, були виготовлені до травня 1945 року в Німеччині.

Щоб перевірити чутливість бомб, команда використовувала пристрій, який називається «падаючий молот». Суть приладу полягає в тому, як він звучить: на вибухову речовину скидають масу, щоб визначити силу, яка необхідна для каталізації реакції.

Читати ще: На Волині сапери знешкодили 7 боєприпасів часів минулих воєн

На диво, боєприпаси виявилися набагато чутливішими до детонації сьогодні, ніж були б при своєму створенні. У випадку однієї вибухової комбінації (яку в дослідженні назвали «речовина B») вибухівка виявилася в чотири рази чутливішою, ніж очікувалося.

Команда не змогла визначити, що зробило боєприпаси більш чутливими через 80 років після їхнього застосування. Вони припускають, що це може бути утворення солей, які підвищують чутливість суміші, або забруднення аматолу металами, з якими речовини контактують у ґрунті. Можливо, бомби просто втратили структурну цілісність через те, що лежали в землі десятиліттями.

Дедалі чутливіші бомби, які ховаються в землі в нерозірваному стані, є проблемою по всій Європі і взагалі скрізь, де були скинуті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 30 Березня 2024 11:12
Це давно не новина. Там більше, що боєприпаси, виготовлені у воєнний час, не розраховувалися для тривалого зберігання і випускалися по дещо спрощеній технології.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus