USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

11 вересня: свята, події, факти. Всесвітній день боротьби з тероризмом та День без новин

11 Вересня 2023 00:00
Сьогодні у світі – Всесвітній день боротьби з тероризмом, День без новин – хороший день, День застелення ліжка.

У США – День патріота та Національний день пам'яті, День запобігання надзвичайним ситуаціям, День пряних булочок з хрестом, у Перу – День бухгалтера, в Еквадорі – Національний день республіки, в Аргентині – Національний день вчителя. Також сьогодні Національний день Пакистану та Національний день Каталонії.

Православна церква України вшановує преподобну Феодору Олександрійську Молодшу та преподобного Силуана Афонського.

Іменини святкують Віктор, Герман, Дмитро, Ія, Карп, Лев, Микола, Роман, Сергій.

Народилися

11 вересня народилися американський письменник, майстер жанру оповідання О. Генрі (Вільям Портер), український письменник, революціонер Павло Грабовський, британський астроном, фізик і математик Джеймс Гопвуд Джинс, англійський письменник Девід Герберт Лоуренс, американський кінорежисер Браян Де Пальма, український політик, ексголова Верховної Ради України Іван Плющ, українська композиторка Вікторія Польова, український футболіст і тренер Геннадій Литовченко, американський діджей, співак, композитор Мобі (Річард Мелвілл Холл), сирійський диктатор Башар аль-Асад, український яхтсмен, олімпійський чемпіон Євген Браславець, італійська співачка Ін-Грід, захисник збірної Франції та іспанської «Барселони» Ерік Абідаль.

Події

9 – битва в Тевтобурзькому лісі між германцями та римською армією. Римська імперія зазнає великої поразки, і Рейн встановлюють як кордон між імперією та так званими варварами протягом найближчих чотирьохсот років.

813 – імператор франків Карл I Великий коронував свого сина Людовика I Благочестивого своїм співправителем і спадкоємцем.

1297 – у битві біля Стерлінга шотландці під керівництвом Вільяма Воллеса розбили війська англійського короля Едуарда I. Ці події показано у фільмі «Хоробре серце».

1390 – лицарі Тевтонського ордену розпочали облогу Вільнюса під час громадянської війни у Великому князівстві Литовському.

1777 – американські війська під командуванням Джорджа Вашингтона розбило Королівство Великої Британії у битві при Брендівайні під час Революційної війни.

1888 – на відкритті промислової виставки в Торонто проведено перший у світі запис людського голосу.

1919 – Армія УНР звільнила Умань та Христинівку від більшовиків.

1927 – землетрус на Південному березі Криму, що призвів до численних руйнувань від Севастополя до Феодосії; саме цей землетрус потрапив до сюжету роману «Дванадцять стільців» Ільфа і Петрова.

1939 – у Воркутинському таборі загинув український історик Віктор Юркевич.

1943 – під час Другої світової війни німецькі війська окупували Рим.

1943 – у Харкові створено Державний український народний хор. Організатором і першим керівником колективу був Григорій Верьовка, ім'я якого носить колектив з 1965 року.

1973 – у Чилі в ході військового перевороту на чолі з генералом Аугусто Піночетом загинув 65-річний президент Сальвадор Альєнде.

1993 – у Києві відкрито пам'ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років.

1997 – Європейська конвенція з прав людини набула чинності для України.

1997 – на референдумі 63% жителів Шотландії висловилися за створення власного парламенту, якого в країні не було протягом останніх 290 років.

2001 – близько 9:00 за місцевим часом два літаки, захоплені терористами, з інтервалом у 18 хвилин врізалися в два хмарочоси Всесвітнього Центру Торгівлі у Нью-Йорку. Невдовзі ще один літак врізався в Пентаґон, а четвертий впав неподалік міста Піттсбург. У результаті терактів загинули 2977 осіб, не враховуючи терористів.

2012 – у результаті пожеж на двох швейних фабриках в Пакистані загинуло 315 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 11 Вересня 2023 08:51
А УПЦ сьогодні святкує усікновення глави Іоанна хрестителя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus