USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.93

3 січня: свята, події, факти. День проти приниження та презентація першого в світі електронного годинника

3 Січня 2024 00:00
У світі сьогодні – День соломинки для коктейлів, День проти приниження, Міжнародний день здоров’я душі й тіла.

У США – День штату Аляска, Національний день вишні в шоколаді, Фестиваль сонного дня, День жінок у рок-н-ролі, в Індонезії – День міністерства у справах релігій , в Японії – Фестиваль Тамасесері, в Естонії – День пам’яті борців Визвольної війни, у Буркіна-Фасо – День революції.

Православна церква України вшановує пам’ять святого мученика Гордія.

Іменини святкують Гордій та Ірина.

Народилися

Цього дня народилися римський оратор, філософ і політичний діяч Марк Туллій Цицерон, англійський письменник, лінгвіст, філолог, класик жанру фентезі, автор всесвітньо відомої трилогії «Володар перснів» Джон Рональд Руел Толкін, український композитор, диригент, педагог Борис Лятошинський, український радянський нейрохірург, засновник української школи нейрохірургів Олександр Арутюнов, український пейзажист, Заслужений художник УРСР Петро Сабадиш, письменник Натан Рибак, українська поетеса Єва Будницька, громадський діяч, історик, журналіст, редактор Василь Верига, український громадський діяч, літературознавець, публіцист, голова Всеукраїнського педагогічного товариства імені Григорія Ващенка Анатолій Погрібний, член Української Гельсінкської групи, активний учасник національно-патріотичного і релігійного руху Ярослав Лесів, британський музикант, басист та клавішник рок-гурту Led Zeppelin Джон Пол Джонс, президент Асоціації спортивних журналістів України, голова клубу незвичайних рекордсменів Валентин Щербачов, американський кіноактор, режисер, сценарист і продюсер Мел Гібсон, семиразовий чемпіон світу з автогонок у класі Формула-1, володар більшості особистих рекордів у «Формулі-1» Міхаель Шумахер, шведська екоактивстка Ґрета Тунберг.

Події

1431 – бургундський герцог продав за 10000 франків Жанну Д'Арк, захоплену в полон внаслідок зради, єпископові Кошону, який діяв від імені англійського короля.

1521 – Папа Римський Лев Х відлучив від римо-католицької церкви релігійного реформатора Мартіна Лютера за публікацію 95 тез про фінансові зловживання в церкві.

1638 – в Амстердамі відкрився перший постійний театр Нідерландів – Схаубюрг, що його збудував Якоб ван Кампен.

1833 – британські війська висадились на Фолклендських островах і змінили аргентинський прапор на свій.

1868 – у Японії ухвалено «Указ про реставрацію Імператорського правління». Ліквідовано сьоґунат Едо. Початок реставрації Мейдзі.

1888 – у Вашингтоні власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків Марвін Стоун отримав патент на соломинку для коктейлів (тоді соломинки виготовляли з паперу).

1918 – Одеса проголосила себе «тимчасово вільним містом».

1919 – Українська Національна Рада схвалила постанову про з'єднання Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою в Києві.

1924 – через два роки після виявлення поховання єгипетського фараона Тутанхамона британська експедиція знайшла головний скарб гробниці – кам'яний саркофаг фараона. Коли в лютому саркофаг відкрили, всередині виявилася золота труна з мумією Тутанхамона.

1925 – Беніто Муссоліні оголосив себе диктатором Італії.

1957 – після 11 років розробок компанія Hamilton Watch представила перший у світі електронний годинник.

1958 – острівні володіння Британії у Карибському морі об'єднано у Вест-Індську Федерацію.

1959 – Аляска стала 49-м штатом США.

1961 – США відкликали дипломатичне визнання уряду Куби і закрили посольство в Гавані.

1992 – Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні стосунки зі США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus