USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Анонімний художник Бенксі може розкрити своє справжнє імʼя через судовий позов

13 Березня 2024 00:20
Суд у Великій Британії може змусити анонімного художника Бенксі розкрити справжнє імʼя.

Про це пише Бабель із посиланням на The Guardian.

Усе через те, що два колекціонери подали до суду на компанію Pest Control, що належить Бенксі, через її відмову підтвердити автентичність картини Monkey Queen («Королева-мавпа»).

На цій картині зображена королева Єлизавета ІІ – щоправда, у вигляді прикрашеної коштовностями мавпи.

Колекціонери Нікі Кац і Рей Хоуз придбали гравюру в 2020 році за понад $34 тисячі. Вони вважають, що їм дісталася одна зі 150 справжніх гравюр Monkey Queen, адже викупили її з колекції померлого колекціонера робіт Бенксі. Але для того, щоб переконатися у справжності гравюри, вони звернулися в компанію Pest Control – ця компанія верифікує роботи Бенксі. Після трьох років спроб отримати підтвердження від компанії терпець колекціонерів урвався.

Вони подали на компанію до суду за порушення умов контракту. Колекціонери посилалися на сайт Pest Control, де зазначено, що компанія видаватиме сертифікат автентичності для картин, гравюр, скульптур та інших зразків творчості. Колекціонери обурені такою затримкою з боку компанії.

«Ми досі у невизначеності, а це великі гроші. Вони стверджують, що є офіційними валідаторами робіт цього художника. Але процес триває вже три роки. Вони просто не відповідають. Не кажуть, чи зображення справжнє, чи ні. Всі три роки нас водять за носа», – обурюється колекціонер Нікі Кац.

Читати ще: Бенксі підтвердив створення семи графіті в Україні. Фото

За його словами, іншого виходу, як позиватися, вони не бачать. При цьому Кац розчарований Бенксі, адже той зробив усе, щоб ніхто не міг підтвердити справжність його робіт без сертифіката його компанії.

«Це дуже сильно впливає на вартість його робіт. Якщо йдеться про картину Леонардо да Вінчі, то не існує ніякого «Леонардо-контролю», який підтвердив би її автентичність. Я просто відніс би її до експертів, щоб вони сказали мені, чи це витвір мистецтва Леонардо да Вінчі, чи ні. У випадку з Бенксі, навіть якщо у вас є експертний висновок про те, що це його робота, якщо вона не має сертифіката Pest Control, ви не можете покладатися на висновок жодного експерта», – зазначив Кац.

Компанія Pest Control прокоментувала ситуацію коротко: «Наш процес автентифікації є надійним і ретельним, а іноді й тривалим. Ми видали багато тисяч сертифікатів автентичності».

Якщо колекціонери отримають підтвердження автентичності гравюри, то її вартість може зрости вдвічі.

Читати ще: Бенксі похвалився маркою «Укрпошти» зі своїм графіті

Бенксі – один із найвідоміших стріт-арт-художників у світі. Протягом усієї його карʼєри журналісти та шанувальники намагалися встановити його особу. У 2016 році вчені з Лондонського університету королеви Марії провели дослідження та підтвердили, що справжнє імʼя Бенксі – Робін Ганнінгем.

Дехто вважає, що під маскою Бенксі ховається засновник гурту Massive Attack Роберт Дель Ная. Це пояснюють тим, що роботи художника часто зʼявлялися в тих місцях, де Роберт виступав з концертами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus