USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Екологи не знають, як врятувати «хворі» луцькі каштани

23 Грудня 2020 22:18
Зелена «візитівка» обласного центру Волині – луцькі каштани гинуть від мінуючої молі. Однак, станом на сьогодні, луцькі екологи не знають, як їх врятувати.

Про це сьогодні, 23 грудня, під час пленарного засідання позачергової 2-ї сесії Луцької міської ради, повідомила начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

З її слів, виділення коштів на заходи із порятунку міських каштанів були внесені у бюджет 2020-го року у межах комплексної програми охорони навколишнього природного середовища Луцької територіальної громади.

«Проблему каштанової мінуючої молі ми досліджуємо з 2007 року. До вирішення питання залучали й польських колег. Ми проводили експериментальні ін’єкції спеціальної вакцини на 60 каштанах у Луцьку. Цього року закупили обмежену кількість вакцини і випробували її на 50 деревах, але на жаль ефекту не було. Тільки короткочасний. Тому далі з фахівцями ми шукаємо препарат, який міг би врятувати луцькі каштани, але на території України нема жодного сертифікованого засобу», – каже Оксана Лисак.
Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що у Луцьку «захворіли» каштани. Упродовж останніх років листя на цих деревах жовтіє, скручується й опадає. Уже в травні молоде листя починає жовтіти та вкриватися бурими плямами. Як виявилось, наші каштани «атакує» каштанова міль, яка з 90-х років «тероризує» Європу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Мошко з Вульки Показати IP 23 Грудня 2020 22:56
То екологи не знають ! А лучани знають ! Якщо толку з каштанів нема - зрізати, пні викорчувати і посадити інші районовані породи дерев ! А вони будуть рости, квітнути і плодоносити - і візитівкою обласного центру Волині стануть автоматично ! А вам уже давно пора було зробити висновок у неефективності ваших припарок, перестати тратити кошти міського бюджету і вдавати, шо ви знаєте, вмієте і можете ! Погодьтеся, шо не знаєте, не вмієте і не можете !
Олена до Мошко з Вульки Показати IP 24 Грудня 2020 00:40
Доки те нове виросте! А на нове, ще якась зараза нападе, як в цьому році на самшити які гусінь імпортного метелика пожерла.
Міщанка Показати IP 24 Грудня 2020 08:49
за роки війни з міллю можна було насадити липу, що не менш гарна, витривала, надається до формуючої обрізки, довговічна, не вражається шкідниками та гарно очищує повітря! ті липи вже б виросли за той час
Лучанин до Міщанка Показати IP 24 Грудня 2020 10:09
Коли ви згадали про очищення повітря, то на думку ще прийшла береза. Також гарне дерево, але не знаю на рахунок обрізок та інших моментів...
Наталка Показати IP 24 Грудня 2020 13:57
цього року каштани були зелені тривалий час на відміну від минулого року...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus