USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Ексдиректор музею-скансену на Волині роздаровував цінні експонати. Нещодавно знайшли картину

9 Листопада 2023 15:49
«Що варто подарувати на день народження? Мабуть, ви не раз бачили новини з таким заголовком. А може, й самі не раз гуглили, коли ідеї, що презентувати, вичерпувалися. Однак реально ми були шоковані, коли дізналися, що ексдиректор Музею-скансену історії сільського господарства Волині Олександр Середюк дарував музейні експонати», – допис такого змісту опублікувала днями адміністрація музею на своїй сторінці у Facebook.

«Дорогому хрещеному батьку музею – П. С. Теслюку від Олександра Середюка і його Ко з нагоди 80-річчя з дня народження». Так «щиро» написав ще у лютому 2011-го тодішній очільник музею на подарункові ювіляру з нагоди доволі поважної дати. І все б воно нічого, якби не кричущий нюанс, що цей дарчий підпис – на полотні, яке було в експозиції музею», – йдеться в повідомленні.

Картина волинського художника Олександра Кузнецова «Синій льон на Рокинях», створена у 2006 році, ще 2007-го була у музеї. І це можна було простежити лише за архівною світлиною. А потім досить довгий час полотно вважалося втраченим.

Читати ще: Олександр Кузнецов: «Фарбами можна описати більше, ніж словами»

«Щоправда, подейкували, що колишній директор одного чудового дня просто зняв її зі стіни та подарував колишньому очільнику тамтешньої дослідної станції Петру Теслюку (він відійшов у Засвіти п’ять літ тому), взагалі не зважаючи на те, що ця художня робота була експонатом нашого музею.

Аби розібратися з цим питанням, ми підтримали ініціативу наукового співробітника музею в пошуку полотна. На щастя, ці зусилля увінчалися результатом – картину відшукали. З’ясувалося, що зберігала її в себе донька Петра Теслюка Леся. І вона люб'язно передала полотно із Києва на Волинь, коли дізналася, що музей має проблеми зі зниклими експонатами. Тож хай як, але це гарна новина серед паперових музейних буднів. Працюємо над пошуком експонатів і далі», – наголошують в музеї.
Нагадаємо, у 2021 році змінилося керівництво музею. Колишнього керівника досі судять за низку зловживань. Крім всього іншого, виявили чимало розбіжностей у документації та відсутність музейних предметів основного фонду. Вартість деяких експонатів, місце перебування яких наразі невідоме, може становити і тисячі, і сотні тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 9 Листопада 2023 17:37
Характернику сплетуть лапті

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus