USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Книга – теж зброя: як зараз працюють волинські бібліотеки

13 Червня 2022 06:19
Волинські бібліотеки увімкнули режим економії. Значна частина працівників – на простої, та читачів тут обслуговують. Адже книга – це не тільки спосіб проведення дозвілля, а й потужний інструмент інформаційно-психологічного впливу.

У зв’язку з воєнним станом, активними бойовими діями, численними руйнуваннями, бюджетна сфера намагається економити видатки. Як варіант – працівників почергово відправляють у відпустки без збереження зарплат, знімають доплати та інші виплати, аби не довелося вдаватися до скорочень. Бібліотеки – не виняток.

Як розповідає директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова наразі в бібліотеці працює 10 людей, всі решта приходять сюди як волонтери, оскільки в працівників – простій. Попри це читачі тут є.

«Читачі приходять, на комп’ютерах працюють, є в читальному залі. Читання – це сьогодні антистрес. В перші місяці було мало читачів, а тепер приходять, беруть по кілька книг на родину. Людям треба відволікатися, адже не можна жити постійно в тих новинах. Треба жити сьогодні, читаючи якісні українські книги, і вірити в те, що перемога буде скоро», – зазначає вона.

Про те, що нині війна, нагадує ще й інформаційна табличка з адресами найближчих укриттів. В середньому, кажуть у бібліотеці, щодня сюди приходить близько 15 нових читачів. Є ті, хто буває тут майже щодня: беруть книги, приводять дітей на майстер-класи, приносять необхідні речі для плетіння маскувальних сіток, малюнки.

Так само на простої й працівники обласної дитячої бібліотеки, розповідає заступниця директора Людмила Хілуха.

«Зараз наші працівники на простої. Працює обслуговування і в нас є кімната казок, де діти читають казки. Зараз вона розташована в Палаці культури, оскільки поруч бомбосховище. Там троє працівників займаються з дітками переселенців. Читальні зали не обслуговуються, є тільки видача книг, адже у нас немає сховища. Ймовірно влітку ми так і будемо працювати. А далі – буде залежати від того, як працюватимуть школи», – пояснює вона.

Нині до роботи з читачами додалися й обов’язки щодо актуалізації фондів. Зокрема, йдеться про вилучення з вільного доступу в публічних бібліотеках російських авторів, текстів, які можуть нести загрозу національній безпеці. У Волинській науковій бібліотеці нарікають: фонд їхньої книгозбірні 800 тисяч примірників і для того, аби актуалізувати фонд в рамках дерусифікації потрібні робочі руки. А працівники нині так само – на простої.

«Було 14 мільйонів на рік, зараз 1,35 мільйона у нас забрали. Отже не буде матеріальної допомоги, а дві третини колективу працюють на три чверті зарплати. Нині у нас працює абонемент і читальний зал. Зараз простій, не виключено, що хтось і розрахується, бо вимоги високі, а оплата на рівні з усіма. Є в нас працівники з Любешева, Іваничів, і через високу вартість оренди житла вони можуть думати про те, щоб піти. Зараз вони мали б якраз таки займатися актуалізацією фондів», – пояснює директорка Волинської обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк.

Днями в обласній раді відбулися консультації, ініційовані головою Волиньради, за наслідками вимушеного скорочення бюджетних видатків. Серед учасників були й представники бібліотек. Як йдеться на сайті облради, бібліотекарі нарікали на неможливість поповнити свої фонди опісля вилучення з них російської літератури. У висновках зустрічі йдеться, що такі видатки у час війни не вважаються першочерговими, проте мають безпосередній вплив на основну діяльність книгозбірень.

Крім того бібліотечна спільнота обговорює тезу директорки Українського інституту книги Олександри Коваль про те, що після реформування бібліотечної системи кількість бібліотек має скоротитись у кілька разів. Наразі в Україні нараховується близько 14-15 тисяч бібліотек. Та, на її думку, ця система потребує змін. Зокрема, вважає Олександра Коваль, всі жителі мають бути забезпечені доступом до бібліотечних послуг. Самі бібліотеки мають змінити свій вигляд, інтер'єр, усю свою роботу для того, щоб вони стали сучасними, привабливими для молоді та для дітей, надавали можливості читати книжки і в паперовому, і в електронному вигляді, а також надавали багато інших культурних та інформаційних послуг. Також вона вважає за необхідне змінити підходи до оплати праці бібліотекарів, яка наразі залежить від категорії бібліотеки, а та, своє чергою, залежить від кількості фондів.

До слова, нині професія бібліотекаря стає все менш популярною: цього року у Волинському коледжі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського випускають останнього бібліотекаря і більше набору не буде.

А тим часом бібліотекарі не покладають рук: збирають сухпайки, плетуть маскувальні сітки, організовують майстер-класи чи заняття для дітей.

«Держава має бачити бібліотеки не як місце, де зберігається непотрібна література, а як інструмент, який допомагає утверджувати незалежність і усвідомлювати себе українцями», – додають працівники бібліотеки.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus