USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Коли чоловіки гинуть, тікаючи від війни, це привід посміятися в бліндажі». Військовий з Луцька – про 24 лютого в Камбоджі, мобілізацію та життя в окопах

20 Січня 2024 09:04
Лучанин Андрій Отченаш на псевдо Отче служить із 2014 року. Нині він є командиром екіпажу БпЛА «Кара небесна». 24 лютого 2022 року застало хлопця в Камбоджі, але він, не вагаючись, повернувся захищати рідну землю. Військового обурює, що люди дивляться сумнівних блогерів із непевним контентом. Натомість він сам хоче доносити до авдиторії свої думки та погляди.

Нещодавно на YouTube-каналі «КАРА» він відверто розповів про військову службу, ставлення до закону про мобілізацію, російськомовне населення, гулянки чоловіків у тилу та втечу військовозобов’язаних від війни.

Як розпочалася твоя військова кар’єра?

У 2014 року була окупація Криму й Донбасу. Мені було образливо: «Якого х*ра якийсь лошара забирає в мене мою територію». Це якщо по-простому. У листопаді 2014 року я пішов воювати. Однозначно – це були націоналістичні мотиви. Завдяки ідеології, яку я сповідую все своє життя, пішов у добровольчий батальйон «ОУН». З 2016 року пішов у регулярну армію в склад 4-ї бригади оперативного призначення «Рубіж». До сьогодні служу в цій бригаді, хоча була перерва в три роки, коли я катався по світу, подорожував. І якби не ця й*бана русня, я би далі чілився за кордоном.

Як зустрів 24 лютого?

Я прокинувся в Камбоджі, це Південно-Східна Азія. Надзвичайно кльова й тепла країна. Узяв телефон, гортаю Telegram, тут бам-бім – у Києві ракета, у Львові ракета, у Луцьку ракета, у Харкові. Стало очевидно, що почалася повномасштабна війна. У той момент вирішив їхати захищати свою країну, тому що я ж не лох (сміється).

Як ти ставишся до людей, які виправдовують небажання говорити українською мовою, бо на фронті теж є російська?

Тут відповідь дуже проста. Іди воюй і розмовляй на фронті мовою, якою хочеш говорити. А розмовляти мовою окупанта, як на мене, – це куколдизм (куколд – вид збочення, коли чоловіку подобається спостерігати, як з його жінкою займаються сексом представники іншої раси).

Спробую пояснити, чому це мовний куколдизм. Твою країну ґвалтують уже протягом трьох століть. Останні два роки твою країну ґвалтують уже під час того, як ти існуєш у цій країні, розвиваєшся в ній. А ти далі продовжуєш розмовляти мовою окупанта, який ґвалтує твою країну. Як на мене, це дуже зашкварно, не можу зрозуміти, чому деякі українці досі розмовляють мовою окупанта.

Читати ще: «Я цілий острів забезпечував усім – від БК до людей». Воїн з Луцька – про нагороду від Залужного, 500-кілограмові бомби і ситих свиней

Як військові виживають зимою за мінусової температури, з огляду на те, що не можна розводити багаття?

Є десятки варіантів, як зігрітися. По-перше, є дуже гарна термобілизна. Мені видали зелену, вона хорошої якості, досі нею користуюся. Є варіант на кшталт окопних свічок, на які ставлять трубу, а тому немає ні вогню, ні диму. Нею можна обігріти невеликий окопчик, хоча це не найкращий варіант.

Ми, наприклад, використовуємо зараз дизельні обігрівачі. По факту вони такі, як у машинах, але портативні. Туди заливаєш дизель і в бліндажі тепло. Доходить до того, що в нас у бліндажі зимою температура вище 12 градусів.

Минулого року ми більше мерзли. Та що довше триває війна, то прикольніші системи обігріву люди вигадують. Це дуже рятує ситуацію.

Що гірше в окопі: спека +40°, дощ чи мороз −20°?

Злива. Однозначно найгірше, що може бути, – це злива. Це відразу багнюки по коліна. Це точно все брудне – зброя, боєкомплект. Ти сам брудний і мокрий, не можеш висохнути. Це максимально мерзенне, що може бути.

Спека – взагалі кайф. Навіть якщо +40°, умовно кажучи, то це тобі не приносить ніяких проблем. А болото – найгірше, що може бути на війні. Ти нікуди не дінешся від цього. Коли починається злива й затікає бліндаж, це деморалізує і псує настрій.

Особиста гігієна, вбиральня в окопах – як це організувати?

Найкраща гігієна, яка є на фронті, – це вологі серветки. Рекомендую взяти із собою пачечку вологих серветок, тому що це й ручки помити, і зад помити, помитися самому, таким чином закриваючи всі свої гігієнічні потреби.

Також зараз придумали такі упаковочки, куди заливаєш невелику кількість води і трясеш (йдеться про сухий одноразовий душ для військових). Вона піниться, а ти нею миєшся, як у звичайному душі. Чудова річ.

Щодо туалету, то все залежить від ситуації. Якщо тримаєш оборону і знаєш, що довго будеш на позиції, то можна невеликий туалет викопати. Якщо безпосередньо на якихось активних діях, то ходим туди, де випаде нагода.

Як тобі новий закон про мобілізацію?

Над ним потрібно попрацювати однозначно, там є моменти, які варто доробити. Але загалом погоджуюся, що 500 тисяч людей потрібно мобілізовувати. Треба й більше, адже слід замінювати тих, хто на війні понад 20 місяців. І потрібно ж готувати якісь резерви.

Треба відбивати території, тому що, будемо відверті, росіян у кілька разів більше, і, відповідно, єдиний варіант, як нам тримати цю оборону, – це збільшити кількість військовослужбовців.

І ще мене кумарять оці юристи, які кажуть: «Цей закон порушує права людини». Ідіть у ср*ку з вашими правами людини. Коли прийдуть сюди росіяни, вони не будуть думати про ваші права. Вони вас мобілізують, дадуть пляшку, на яку вам доведеться сісти, і пошлють на Польщу, грубо кажучи. Тому, якщо ви не хочете бути в росії, у якій усім реально байдуже на ваші права, то мобілізовуйтеся і бороніть свій край. Тут стоїть питання, чи ти хочеш бути частиною руского міра, чи продовжити жити у вільному цивілізованому світі й мати таке ж майбутнє для своїх дітей.

Усі права людей під час воєнного стану обмежуються, тому що ми працюємо і воюємо на перспективу.
Що найбільше бісить: тупі накази чи тюбіки в клубах?

Друге. На тупі накази можна по-іншому глянути, по-іншому зробити, але так, щоб завдання було виконано згідно з наказом, який тобі дали. А от тупі тюбіки – це напряг. Особливо такі, які кажуть: «Я не народжений для війни». Серйозно, чуваки? ХХІ століття, найбільший конфлікт за останніх сто років, і ви не хочете боронити свій край, тому що ви сц*кливі рагулі? Для мене це сором.

Особливо зашкварююся від людей, які тікають через річку Тису, через кордони тощо. А коли вони гинуть при цьому, то це просто тема, щоби посміятися в бліндажі. Уявіть собі: чувак вмирає, тікаючи від війни. Не бійтеся, до всього можна звикнути. Потрібно розуміти, що в армії є чимало професій, які ви можете освоїти. Перші місяці буде важко, а далі, як і в будь-якій ситуації, ти стабілізуєш свій морально-психологічний стан і просто ріжеш русню.

Читати ще: «Я проти, щоб людей хапали і везли у військкомат», – депутат-військовий з Волині

Чи бували моменти, що не хотілося додому? Якщо так, то чому?

Це якраз на продовження попереднього питання. Коли ти йдеш по місту й бачиш величезну кількість людей, яким, на твоє відчуття та бачення, абсолютно байдуже на війну, то воно починає нервувати. А коли бачиш величезну кількість мобілізаційного резерву навколо, то це ще більше нервує.

Я був у Києві на Бесарабці. У суботу-неділю там купа тюбіків із кальянами. Дивишся на них і тобі стає якось нудотно. Ще більше кумарять історії людей в соцмережах, які багато розважаються і в них усе кльово. Сотню разів казав, що потрібно мати якусь інформаційну повагу. Хлопцям у бліндажах не особливо хочеться бачити, яке в тебе ах*ренне життя. Живи далі, продовжуй донатити, але не обов’язково все викладати. Ніхто не помре, якщо ти не покажеш свою класну історія, як ти проводиш час. Ми, військові, коли повертаємося на вихідні, так само проводимо час, але не постимо це.

Чи є представники ЛГБТ на фронті?

З 2014 по 2023 рік я не бачив жодного представника ЛГБТ на війні. Вони, як святий дух – начебто воюють, але ніхто їх не бачив.

Чи користуються військові послугами психолога чи психотерапевта?

Усі люди різні. Військові не завжди знають, як правильно висловити емоції. Тому з багатьма питаннями вони бояться звернутися до психотерапевта. І є достатньо великий відсоток консервативних військових, які не йдуть. Але дуже потрібно ходити. Вважаю, що після війни за кожним військовим повинен бути закріплений психотерапевт, тому що в більшості буде посттравматичний синдром.

Буде й багато інших проблем, тому що людям, які отримували раніше 10 тисяч гривень, а зараз на фронті отримують 100 тисяч, після війни потрібно буде якось реабілітуватися. А вони вже й нічого не пам’ятають. Потрібно працювати над своїми проблемами. І ходити до психотерапевта – це нормально.

Читати ще: «Ми ніколи не говоримо про смерть перед штурмами». Історія волинянина, який віддав життя за Україну в 22 роки

Яким ти бачиш своє життя після перемоги? Чи готовий йти на терапію після пережитого?

Не знаю насправді. У мене є якісь плани, але вони не достатньо чіткі. Щодо психотерапії, то так. Готовий проходити, особливо якщо держава за це заплатить (сміється). Якщо воно допоможе мені віднайти себе після війни, то взагалі чудово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Не гой Показати IP 20 Січня 2024 09:48
Нічого смішного не бачу, коли людина рветься на волю, але їй не пощастило
Патрiот Показати IP 20 Січня 2024 10:39
Рагуль е рагуль,в Камбоджi ,дома . Це в генах. А як йому хочется здаватися "неординарным " . Ти свiй вибiр зробив - живи,а другим його не нав'язуй.
Гриць Показати IP 20 Січня 2024 11:00
у всіх же ш є знайомі, які із бліндажів не вилазять.. чоловіки на нулі, що у пеклі, а тут це й хлопчик із виставлений світлом розказує полішенелівські істини про війну. І шо за плювки в строковиків ? Є добровольці, які поїхали туди сфоткались і назад в столицю інтерв'ю давати
Непатріот Показати IP 20 Січня 2024 11:20
Ахах чувак розповідає про якесь щасливе майбутнє країни, але коли закінчив контракт то виїхав чілити в Камбоджу. Щось мені підказує, що й після цієї війни він теж виїде подалі із України. А взагалі ці оператори бпла це особливий тип військових, прям всі вони обсирають усіх хто не воює. У мене рідня яка є піхотою, каже не йти на війну ні в якому разі, бо це м‘ясорубка і тільки бплашники розповідають як круто на війні, ідіть ухилянти в штурмовики, а то ще нас відправлять на штурми.
Оо Показати IP 20 Січня 2024 13:00
Ця особа викликає відразу.
Анонім Показати IP 20 Січня 2024 13:14
хлопче, пройдеш декілька штурмів в піхоті, погориш у вабі і тоді будеш розказувати про війну.
Анонім Показати IP 20 Січня 2024 13:44
Зачіска не заважає воювати? Який гламурний підбурювач знайшовся.
Андрій до Анонім Показати IP 21 Січня 2024 10:47
І манікюр на пальцях. Як зі спа-салону.
Lemberg Показати IP 20 Січня 2024 16:00
Тільки психічно хвора людина може сміятися з загибелі цивільних які втікають від війни, а можливо і від країни в якій не працюють ні закони ні конституція!!! І нема різниці чи це чоловік чи жінка! Не кожен готовий віддати життя за країну яка тільки обкрадає людей і не дає нічого взамін! І за такі насміхання таким людям напевно що прилетить все-таки бумеранг (((((
Ухилянтам Показати IP 20 Січня 2024 16:32
Коментарі просто зашкварні, одні "патріоти", а якщо правильніше - майбутні колаборанти .
Лучанка Показати IP 20 Січня 2024 17:15
Господи, редакціє, заблокуйте коменти до цього допису, хороша стаття, на часі, але ви точно хочете, щоб ці коменти читав герой інтерв‘ю? Йому й так складно, з 2014, причім!
Анонім Показати IP 20 Січня 2024 18:14
З Криму тільки два мости. Всі території, на даний час захопленні, росіяни зайняли в наслідок заходу з Криму. Вдарили в спину Маріуполя , загинули сотні тисяч людей. Питання: як це могло відбутися майже без жодного пострілу, як змогли пройти, чому не зірвані мости???? А якщо ці люди, які цьому сприяли, досі при владі? І хто ці люди? Яка може бути довіра до держави при такому підході ..
Ну Показати IP 20 Січня 2024 18:55
Заборонити всяких блогерів Любих
Іван Показати IP 20 Січня 2024 19:36
А чому стільки жовчі на чоловіка, який захищає Вітчизну?! Страшно читати. Пише одна мерзота, яка або переплила Буг чи Прут і переховується за кордоном, і ті племінні бугаї, які дістали довідку про "непридатність". Жах!!! А, тим, часом, їхній "опонент" кожної хвилини ризикує життям.
Андерсон до Іван Показати IP 21 Січня 2024 02:31
Та то поліські сцикуни, що плавати не вміють! Як то кажуть два в одному, і сміливості Бог не дав, ні здоров'я. А жарт дійсно дотепний, скільки тих ''пацифістів'' вже раків годує!
Жарт Показати IP 21 Січня 2024 12:56
Гей Петро, а що то за трупак пливе, ось там? То сама розумна тварина в світі - ухилянт!
Ще жарт Показати IP 21 Січня 2024 13:01
Що лайно скукожане пливе по ріці та ще з повісткою в руці? Агов, Дітки, хто не баран, як той шмат гімна зветься? - Ухилянт!!!
Очьо ще Показати IP 21 Січня 2024 13:10
Пливуть ухилянт та Харон через річку Стікс. А переправник каже: це не Буг, сцикло галіме!
ABC Показати IP 22 Січня 2024 17:18
Є ще його колега, такий собі Олексій Петров (Шалений Кіт). Теж БПЛАшник, і теж любить повчити всіх навкруги, як потрібно Батьківщину любити. То видно в них професійне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus