USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Луцький парк не «пиляють на дрова», а очищають

16 Грудня 2014 19:00
Вирубка дерев, яка триває у парку, що на вулиці Потебні, попри побоювання місцевих мешканців, узгоджена з міською владою і відбувається у рамках очищення насаджень від омели. Зрубані дерева, здебільшого, «пускають» на дрова для котельні, яка опалює Східноєвропейський національний університет.

Про це у коментарі Інформаційному агентстві Волинські Новини розповів начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

У редакцію звернувся місцевий мешканець Олег Флоріанович, який розповів про те, що вже декілька днів у парку триває вирубка дерев. Мовляв, за день тут зрізають десятки тополь - деякі з них відразу забирають вантажними автівками, а решту - залишають лежати в парку.

Чоловік висловив припущення, що така вирубка може бути незаконною, а люди які її здійснюють – банально намагаються нажитись на деревині. Проте, зауважив, що деякі з дерев є хворими на омелу та сухими.
Як зазначив начальник відділу екології, нині право постійного користування, згідно з відповідним актом, належить Східноєвропейському національному університету. Цю територію надали вишу для того, щоб облаштувати там ботанічний сад. Ще рік тому установа звернулася у профільний відділ міської ради з проханням визнати зелені насадження як такі, що перебувають в незадовільному стані. Комісія, яка займалась цією справою, після ряду необхідних обстежень, надала дозвіл на вирубку хворих дерев.
Анатолій Гламазда стверджує, що майже вся тополя (а це близько сотні дерев) у парку, що на Потебні, хвора на омелу. А дерево, яке уражене на 60% і більше, згідно з приписів, підлягає видаленню. І дійсно, серед тих дерев, які в недільний ранок все ще лежали у парку, є чимало здорових на вид тополь. Проте, якщо придивитись уважніше, то на корі стають помітні зелені плями.
Це і є омела – вічнозелена кущова напівпаразитична рослина, яка найчастіше «оселяється» на соснах, тополях та березах.

Головний еколог Луцька зазначає, що згідно з правилами, необхідно вирізати всі хворі дерева, оскільки птахи дуже швидко можуть рознести заразу на здорові рослини. Проте, керівництво вишу вирішило спочатку ліквідувати хоча б частину насаджень.

Питаннями вирубки займається вже безпосередньо луцький СНУ, а частину спиляних дерев використовують для опалення теплиць. Проте, директор парку нарікає, що частіше рослини зникають не за призначенням – спиляні дерева розкрадають місцеві мешканці на дрова. Начальника відділу екології Луцької міської ради додає, що місцеві самі ж не бережуть свій парк. Мовляв, після кожного прибирання, яке здійснюють студенти СНУ, тут регулярно з’являється сміття.

Довідково:

Омела, або дубо́ві я́годи, або пташи́ний клей (Víscum) — вічнозелена кущова рослина, рід напівпаразитних кущів родини Сандалових. Зустрічається на багатьох видах дерев: тополях, кленах, соснах, вербах, березах, акаціях та на деяких плодових деревах. Селиться на вершині дерева чи на його гілках, розростається зеленим, частіше густим кущем. Виглядає як шароподібне ущільнення в кроні дерева.

Існує велика кількість видів омели. У різних видів спостерігається надання переваги певним видам дерев. Більшість здатна рости на декількох видах дерева-носія. Розповсюдження омели здійснюють птахи, яких приваблюють її ягоди. Омела отримує воду, мінеральні та поживні речовини із рослини-хазяїна. Листя здійснює фотосинтез, у деяких видів мінімально.

.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Природолюб Показати IP 16 Грудня 2014 19:20
Ліс покрали. Парк заср..и. А керує всім гів..к "комсомолець" Рома..к.
Натураліст Показати IP 16 Грудня 2014 19:33
Коли вже той Романюк, Кравчук, ....кудись підуть? Скільки вже ті лучани таке будуть вибирати. Ну хіба винищують омелу масштабним лісоповалом? Вже би краще виконком дустом посипали. До розуму не додасть, але й дурниць поменшає.
Олександр Показати IP 16 Грудня 2014 20:34
А куди вивозять машинами зрізані дерева ???
Вангую до Олександр Показати IP 16 Грудня 2014 20:43
Смотрю в будущее и вижу картинку - в связи с веерными отключениями электричества и малым количеством газа ОМЕЛА поразит 99 % деревьев.
Александр Показати IP 16 Грудня 2014 20:35
Отчет о срезаных деревьях В СТУДИЮ !!!
SET Показати IP 16 Грудня 2014 21:59
Така сама "чистка" була декілька років тому на набережній. Цікавим було те, що гарні, не ушкоджені дерева зрізали, а сухі і поламані вітром залишилися і далі там де були. Цікавим також було і те, що вже декільки років поспіль дерева які під час останньої "чистки" різали досі лежать і гниють на землі. Романюк тоді казав про якийсь там договір з підприємцем який мав облашувати прибережну смугу на вулиці Набережній. І що ми маємо? Все просто - люди просто заробили грошей на дровах... Ось вам і революція гідності, і люстрація, і все таке.
ГАДАЛКА МІСЦЕВА Показати IP 17 Грудня 2014 07:37
Хтось в парку ЗАМОЧКИ чи ТОРГОВИЙ ЦЕНТР ЗБУДУЄ ЛІТЕЧКОМ ! Я ВГАДАЛА ! РОМАНЮКА ЗАПИТАТИ- СКАЖЕ !
Дьодік Показати IP 17 Грудня 2014 09:35
Торік в парку за дамбою над Стиром вирізали десятки гектарів дерев. Сотні кубів лісу вивезли в невідомомк напрямку. Зараз там знову молоді зарослі і хащі. Висновок: владці і шахраї добре заробили на продажі деревини, місто (грамада) неотримала нічого. Куда дивиться прокуратура?
Украънка до Дьодік Показати IP 17 Грудня 2014 10:09
А рыже ты дерева выдомий Бойко а деревину забираэ собы
старий Показати IP 17 Грудня 2014 09:35
омела це зараза яку потрібно ліквідувати .міського голову за часів коли ВСІМ КЕРУВАЛИ КОМУНІСТИ ЗНІМАЛИ З РОБОТИ якщо у місті були дерева хворі омелою.
1234 Показати IP 17 Грудня 2014 09:43
що за бестолочі відповідають за дерева у Луцьку .девзялося стільки омели.На фруктові дерева вже вона перекинулась .
ТАК Показати IP 17 Грудня 2014 12:36
"Луцький парк не «пиляють на дрова», а очищають" - від дерев. Може виконком час очистити від дерев, бо вони так само хворі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus