USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Малюю серцем»: у Луцьку дружини загиблих Героїв представили власні картини. Фото

9 Лютого 2024 16:08
У Луцьку відбулося відкриття виставки картин «Малюю серцем», написаних дружинами загиблих у російсько-українській війні Героїв. Роботи розмістили в холі Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Виставка, що символічно триває напередодні Дня закоханих, організована в межах всеукраїнського артреабілітаційного проєкту «Жива. Справжні історії кохання».

Упродовж кількох місяців у майстер-класах із живопису взяли участь 35 учасниць із Луцька, Ковеля, Нововолинська, Володимира та Камінь-Каширського. Допомогу в написанні картин здійснювали професійні художниці, які коригували та підказували. Але ідеї робіт належать саме близьким воїнів.
Кожне полотно на виставці – це посвята коханому чоловіку, згадка про почуття, які були натхненням для обох і мають стати провідником через горе втрати в майбутнє, зазначають організатори. Долучилися до презентації представники влади міста та області, митці й культурні діячі.

Читати ще: Для «Бойових пінгвінів»: у Лесиному університеті з допомогою світлин фотографа-полярника збирають гроші для ЗСУ

Керівник БФ «Сучасна Україна» Володимир Гавриш заявив, що проєкт має на меті підтримати дружин загиблих героїв. Так, вони мали змогу перекласти свою історію кохання на мольберт.
Читати ще: «Вони не відчувають себе собою». Спецпризначенець армії США розповів лучанам про повернення військових до цивільного життя

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк наголосила, що міська рада не залишається осторонь підтримки родин полеглих Захисників.

«Цей проєкт унікальний тим, що кожна картина настільки глибока, що торкається душі та серця. Саме вони відображають бажання до життя, яке, напевне, десь втрачається, але ви його тримаєте. Тому сил вам і натхнення», – звернулася до авторок картин Ірина Чебелюк.

Дружин, дівчат та близьких полеглих військових запросили на відкриття виставки, аби додати в їхнє життя яскравих емоцій, дати відчуття визнання та підтримки.
Серед картин є робота «Біль втрати» дівчини відомого фотографа із Ковеля Максима БурдиМарії Лукашук. Життя Героя обірвалося в січні 2023 року. Марія з матір’ю воїна вже організовували виставки світлин, які зробив Максим у зоні бойових дій, в багатьох українських містах.

Читати ще: «У нього ніколи не опускалися крила»: в Луцьку можна побачити і купити військові знімки полеглого фотографа з Ковеля
«Картина «Біль втрати» відображає те, чим я живу щодня, те, що відбувається в моїй душі. Можу трактувати зображення як найгостріші різці, які ріжуть душу, як ганчірка, яку хочуть викрутити до максимальної сухості, чи як вирва, яка поглинає все більше й більше. Я навмисно обрала такі густі мазки, аби показати, як сильно кровоточить рана втрати. Червоний колір тут символ крові, яка витікає від глибоких порізів у всій душі, чорний – символ горя, болі та безвиході, які тебе так міцно-міцно огортають, бажаючи з кожним разом задушити, перекриваючи дихання. Я рада, що не йшла проти своїх відчуттів і відобразила справжні емоції», – зазначила Марія Лукашук, описуючи власну роботу.
Картину «Спокій» написала Анна Філон – дружина ковельчанина Олександра Філона. Командир взводу підрозділу «Вовча зграя» третьої окремої штурмової бригади Збройних сил України загинув 28 червня 2023 року на Донеччині. Саме віднайти спокій було найбільшим бажанням останні два роки, а вже сім місяців її душа шукає спроби заспокоїтися.
Читати ще: У Ковелі відбувся вечір пам'яті загиблого воїна Олександра Філона

«На картині зображено море, тому що тільки біля нього я можу пролікувати свої душевні рани. Ми із чоловіком планували свій медовий місяць провести саме біля моря, закарбувати щасливі миті та побути вдвох хоча б довше ніж 10 днів його відпустки, тому зараз проходжу цей шлях сама і здійснюю все, що планували перед тим разом», – описує роботу Анна.
Усього в холі облмуздрамтеатру представлено 35 картин. Виставка діятиме з 9 до 26 лютого.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus