USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На що витратять мільйони доларів на Волині

16 Лютого 2015 13:55
Деякі ФАПи стануть амбулаторіями, сімейні лікарі навчатимуться за кордоном, а амбулаторії та лікарні отримають нове обладнання. На Волині розповіли про найбільший інвестиційний проект, який планують реалізувати за найближчі 5 років за кошти Світового банку.

Нагадаємо, минулого тижня Світовий банк підписав угоду з Україною про надання коштів на реформування медичної галузі. Зокрема, Волині видадуть 30 мільйонів доларів.

З цього приводу сьогодні, 16 лютого, відбулася прес-конференція за участю заступника голови облдержадміністрації Світлани Мишковець, начальника управління охорони здоров’я ОДА Ігоря Ващенюка та координатора проекту (поки що на громадських засадах) голови правління благодійного фонду «СТОПРАК» Марії Адамчук.

33 мільйони доларів на 5 років

Так, зі слів Світлани Мишковець, фахівці працювали над проектом 2 роки. Спершу відібрали 11 областей, згодом з цієї кількості виділили 6 регіонів, які подали найкрупніші проекти. Відтак, з розрахунку на душу населення, кількість коштів, передбачена для Волині, - найбільша. Приміром, Львівщині перепало 10 мільйонів доларів, а Донецька область, яка підготувала проекти ще задовго до військових дій, запланувала заходів на 40 мільйонів доларів. Та, зважаючи на густоту населення на Донеччині за станом на 2014 рік, сума коштів, на душу населення, передбачалася меншою, аніж Волині.

Власне, заплановані заходи будуть фінансуватися спільно зі Світовим банком за рахунок місцевих бюджетів. Обсяг співфінансування складає 10%. Тобто для Волині загальна сума проекту, розрахованого на 5 років – 33 мільйони доларів.
На 2015 рік планується, що Світовий банк виділить 15,5 мільйона гривень. Обласний бюджет, своєю чергою, вже передбачив 1,5 мільйона гривень співфінансування. Цьогоріч коштів з місцевих бюджетів для цих цілей не залучатимуть – вистачить обласних, кажуть в облдержадміністрації.

Які захворювання охоплені проектом

Проект, який реалізовуватимуть на Волині передбачає комплекс заходів, покликаних на покращення якості медичних послуг для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань. Річ у тім, що в структурі загальної смертності 68% складає смертність від серцево-судинних захворювань. Зокрема у 28% випадків помирають волиняни працездатного віку.

Проектом охоплені заходи з профілактики, ранньої діагностики та лікування згаданої групи захворювань. Головна мета - знизити рівень смертності та інвалідизації через серцево-судинні захворювання серед волинян. Проектом охоплені всі три ланки медицини, але одне з основних навантажень лягає на первинну ланку.

Світовий банк, пояснює Ігор Ващенюк, – одна з інституцій з якими важко працювати, бо вона дуже скрупульозно контролює виконання сторонами зобов’язань. Тож, випереджаючи закиди про те, що «всі гроші вкрадуть», він переконує, що торги будуть міжнародними, здійснюватимуться за міжнародними правилами та під аудитом спеціалістів Світового банку.

Проект розрахований на 5 років, а через 2 роки від початку реалізації запланований перегляд. Відтак, каже головний медик області, якщо Волинь за 2 роки добре впорається з поставленими завданнями, є надія, що Світовий банк перегляне фінансування, і може збільшити його. На це є резерви. Однак, якщо зобов’язання не будуть виконані в повному обсязі, банк може це фінансування й урізати.

На що витратять обіцяні кошти

Одним із заходів буде навчання лікарів сучасним методам профілактики і діагностики, зокрема й за кордоном. За 5 років на навчанні побувають 1500 лікарів і середня ланка медперсоналу, розповідає координатор проекту Марія Адамчук. На це витратять півмільйона доларів. Заплановані 492 семінари, причому, це навчання буде кількаетапним.

Також на Волині розширять мережу амбулаторій: 106 існуючих реконструюють і закуплять нове обладнання для діагностики, а ще до них додадуться 86 нових, які створять на базі діючих ФАПів. Ігор Ващенюк додав: ФАПи не закриваються, а вибрані для поекту «підвищуються» за рівнем.
На кожну амбулаторію закуплять нове обладнання, на що запланували 2,5 мільйона доларів. А ще кожну амбулаторію оснастять автомобілем. Транспорт купуватимуть за обласні кошти, в рамках співфінансування.

Кожну амбулаторію планують обладнати комп’ютером і доступом до мережі інтернет, адже в рамках проекту заплановано за рік-два створити електронний реєстр осіб з високим ризиком хвороб системи кровообігу. На це хочуть витратити 700 тисяч доларів. Тож сімейні лікарі зможуть відслідковувати та моніторити своїх пацієнтів.
Вторинна ланка отримає 10, 560 мільйона доларів. За ці кошти придбають обладнання для міжрайонних медичних об’єднань, аби там можна було якісно здійснювати діагностику та профілактику серцево-судинних захворювань. власне, в ОДА переконують: проект не йде в розріз із заявами чинного Міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі, тож побоювання з цього приводу безпідставні.

Третинна ланка медицини отримає 6,332 мільйона доларів на обладнання і розхідні матеріали для оперативного втручання. Зауважимо, такі операції (шунтування) здійснюють як в обласній клінічній лікарні, так і в Луцькій міській лікарні. Як пояснюють в управління охорони здоров’я, цей проект не заважатиме реалізовувати обласну програму «Волинькард», а навпаки: розширить його сферу, або ж дасть змогу використати передбачені кошти в інших сферах.

Список майбутніх амбулаторій обіцяють опублікувати на сайті. Однак, переконує координатор проекту Марія Адамчук, перелік робіт складали так, щоб щороку були охоплені всі райони.

Власне, переконують в облдержадміністрації, експерти Світового банку дали високу оцінку зусиллям волинян. На цей рік 15 мільйонів гривень уже заявлені, тож з цією сумою у 2015 році будуть працювати виконавці проекту. Цей проект називають найбільшим інвестиційним, який наразі реалізується в області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Мik(галицька камиша) Показати IP 16 Лютого 2015 14:00
усюди грузини тепер нами керують. 1зам ген.Прокурора України сьогодня грузина призначили!
опа до Мik(галицька камиша) Показати IP 16 Лютого 2015 14:08
Це через те, що наші дебіли-чиновники ні на що не здатні(((
Рома до Мik(галицька камиша) Показати IP 16 Лютого 2015 15:13
Це значно краще, ніж наші ледарі - хабарники, чи просто кацапи,, як було за яника
Анонім до Рома Показати IP 16 Лютого 2015 17:37
А почему они сбежали со своей страны?
Гоги до Мik(галицька камиша) Показати IP 16 Лютого 2015 20:20
Слюшяй дарагой чем тебе грузин не нравится? Хароший человек мамай клянусь!
План оновлення Волин Показати IP 16 Лютого 2015 14:09
!. Куплять нове крісло і стіл Кошелю 2. Поміняють двері в облздороввідділі 3. Закуплять пплазму і комп"ютери в кабинети начальників 4. Поміняють автомобілі головних лікарів. 5. Поміняють лінолеум в поліклініках 6. Закуплять в аптеках у Сидора ліки втридорога Що иам? Гроші ще лишились? Ну то куплять в сільські амбулаторії ручки і клейонку.
Інфузорія до План оновлення Волин Показати IP 16 Лютого 2015 15:47
Ремарка - шостий пункт недоцільно виконувати.))))))))))))))
Лео Показати IP 16 Лютого 2015 14:35
Хто буде контролювати це розпоряджання коштами?
Анонім до Лео Показати IP 16 Лютого 2015 14:37
Президія, що на фото-)
Богдан Показати IP 16 Лютого 2015 14:37
Волонтери елементарно можуть викладати на сайті звіт про надходження/витрату грошей. Чому так само не може зробити МОЗ? Стільки то прийшло - стільки то витратили на те і те і детальний опис: що куплено, де знаходиться, інвентарний номер - йди перевіряй. І можливість залишати коментарі зареєстрованим користувачам.
Анонім до Богдан Показати IP 16 Лютого 2015 16:19
В этом случае придется делиться и с волонтерами. Следовательно, в дело пойдет еще меньшая сумма.
Богдан до Анонім Показати IP 16 Лютого 2015 17:52
Сам зрозумів, що написав?
Ирен Показати IP 16 Лютого 2015 15:25
Розкрадуть .Куплять собі по машині,побудують віли,Особливо Кошель і Ващенюк ще трішки замало мають.В Сидора власника половину аптек міста і нерухомосчі його жінулі і діток куплять таблеток.Взагалі все розкрадуть,як завжди
Катя Показати IP 16 Лютого 2015 15:46
коментар було видалено
лучанин Показати IP 4 Березня 2015 19:50
Точно розікрадуть!, подивіться на яких машинах їздять , навіть заввіділеннями вяких вілах живуть, С БУ,менти прокурори самі такі томуй нічого не роблять .Тільки Майдан їх вилічить .А Сидор це дядько Вітра тому й недоторканий -лікарське лобі захищає Вітер.
Лучанка Показати IP 2 Жовтня 2015 20:15
Ось,ось вже надійдуть перші кошти! Ващенюксидор, на старт!вже. Е що красти! А якщо ще чорну ха буде будувати , то сам принесе!
56 Показати IP 2 Жовтня 2015 20:18
Забув про духневич!5 будинків з басейнами вже Е, проте все ще мало.ще одна велика хапуга на голій зарплаті!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus