USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На війні загинув поет Максим Кривцов, чиї вірші переспівав гурт Yurcash

7 Січня 2024 22:35
На фронті загинув поет та автор збірки «Вірші з бійниці» 33-річний Максим Кривцов з позивним Далі.

Про це повідомив письменник Любко Дереш.

«Мав удачу спілкуватися з ним і вести заняття, де він був як слухач, на ветеранській програмі «Голоси війни». Дуже жива, дотепна, надзвичайно талановита людина», – згадував він загиблого поета.

Любко Дереш також опублікував фрагмент із синопсису роману Максима Кривцова, який він надсилав під час занять.

«...Коли повертаємось із ротацій, їдемо в автівці додому, ми не відчуваємо щастя, хоча хочемо повернення. Напевне. Ми відчуваємо одне – порожнечу. Одну спільну на всіх порожнечу, колективну, як пам’ять. Ми захлинаємось нею і задихаємось від її випарів.

Отже. Я хочу розповісти про багатоповерхівку, на 77 поверсі якої розміщений офіс телеканалу «Забуття». Вся розповідь відбуватиметься у межах найжахливішої програми у світі «Ток-шоу Війна»...» – йдеться у цьому фрагменті твору, який не судилося дописати.

«Нехай забуття не торкнеться тебе. Вічна пам’ять героєві», – написав Любко Дереш.

6 січня Кривцов опублікував допис у Фейсбуці, у якому пропонував підписникам написати у коментарях номер сторінки та рядок, а він натомість обіцяв викласти фото вірша зі своєї збірки. 7 січня під дописом з’явилися коментарі знайомих військового, які повідомили, що він загинув.

Його друзі у мережі пишуть, що Максим на війні від початку війни – був добровольцем у «Правому Секторі», потім воював з «Вовками Да Вінчі».

Поет був учасником Революції гідності. 2014 року вступив у Збройні сили України. Працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і Veteran Hub.

Після повномасштабного вторгнення Росії 2022 року повернувся на фронт.

В інтерв’ю «Читомо» Кравцов розповідав, що позивний «Далі» обрав, тому що відрощував вуса, щоб накручувати, як у художника Сальвадора Далі.

У жовтні 2023 року у видавництві «Наш формат» вийшла поетична збірка Кравцова «Вірші з бійниці». Вона увійшла до рейтингу кращих книг 2023 року за версією ПЕН Україна.

Пісні на вірші Кравцова виконує гурт Yurcash – «Панівна висота», «Він в ЗСУ, вона в ТРО». А трек «Жовтий скотч» у виконанні гурту став саундтреком до фільму 2020 року «Наші котики».

У грудні 2023 року на фронті загинув актор Андрій Павленко. У його фільмографії було понад пів сотні серіалів і фільмів. Того ж місяця від важкого поранення на фронті помер актор Василь Кухарський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оксана Шмигельська Показати IP 8 Січня 2024 14:56
Як же важко читати такі повідомлення...Ще важче їх отримувати і переживати... Очі наповнюються сліз,душу зжимає від болі...Ворог знищує цвіт українського народу! Ніби яблуневий цвіт підриває вітер душі наших хлопчиків і несе далеко в Божу Обитель. Боже,з ким же залишаєш ти нас???????!!!!... Їм же жити і жити!!!... Не має сил більше писати,з кожною такою втратою,ніби знову і знову переживаю гибель власного брата... Щирі співчуття родині.Низький уклін воїну-герою! Царство Небесне ,тобі Максиме!!! Вічна світла пам'ять!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus