USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Планшет може бути музичним інструментом»: у Луцьку вчили працювати з дітьми з інвалідністю по-новому

29 Листопада 2022 13:23
Протягом чотирьох днів – 24-27 листопада – спеціалісти з різних куточків України, які працюють із дітьми з інвалідністю, мали змогу долучитися до тренінгів у Луцьку. Фахівці з Австрії, Великобританії, України ознайомлювали їх з інклюзивними методиками навчання музики, хореографії та театрального мистецтва.

Нагадаємо, з 1 листопада громадська організація «Інклюзивні студії» реалізовує проєкт «Арт-резиденція «Інклюзивний хаб у Луцьку». Фінансування здійснюють зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Партнерами проєкту є Інклюзивний хаб «Простір дії» Волинського національного університету імені Лесі Українки, Орф Шульверк Асоціація України та ГО «Лабораторія змін».

Цей проєкт покликаний створити сприятливі умови для включення дітей з уразливих груп до культурних ресурсів через участь у заняттях резиденції, а також навчити спеціалістів працювати з інклюзивними аудиторіями в умовах війни, використовуючи зарубіжний та український досвід.

Як розповіла директорка Інклюзивного хабу «Простір дії» ВНУ імені Лесі Українки Вікторія Колодяжна, в межах проєкту передбачено тренінги для спеціалістів з інклюзивних методик навчання музики, хореографії і театрального мистецтва, серію інклюзивних музичних і театральних занять, воркшопи.

До тренінгів долучилися 15 учасників із різних регіонів України – це педагоги, психологи та інші спеціалісти, які працюють або планують працювати з інклюзивною аудиторією.
«У рамках тренінгів із ними працювали фахівці з Австрії, Великобританії, України. Наприклад, із учасниками працювала Мануела Відмер. Це доктор філософії, викладачка, авторка книг і статей для музичного та танцювального навчання. Основною темою її роботи є інтеграція людей із/без інвалідності у сфері музичної драми. Мануела пояснила, як за допомогою простих музичних інструментів можна створити дитячу виставу, де кожен у міру своїх фізичних і психологічних можливостей здатен брати участь. Учасник такої вистави буде відчувати себе частинкою чогось великого, цілого і таким чином буде піднімати свою самооцінку, творчо реалізовуватися, розвиватися і в соціальному, і в мистецькому планах.

Також у нас був тренінг із Пітером Спаркесом, художнім керівником Drake Music Scotland. Це провідна організація, що займається музикою, людьми з інвалідністю та технологіями. Від Drake Music Scotland у 2016 році було створено молодіжний оркестр для людей з інвалідністю Digital Orchestra. У своїй роботі вони використовують різні ґаджети. За допомогою спеціального застосунку навіть знерухомлені люди можуть свої мінімальні рухи перетворювати у звуки. У такий спосіб вони створюють мелодії і грають в оркестрі на різних музичних інструментах.

Окрім того, Drake Music Scotland пропонує низку навчальних і наставницьких програм з інклюзивних музичних технологій для вчителів та інструкторів інструментального мистецтва. Наприклад, є система навчання музиці, грі на різних музичних інструментах Figurenotes, коли замість музичної нотації використовують кольори й елементарні знаки. Ця система направду дуже ефективна», – зазначила Вікторія Колодяжна.
Ще один напрямок реалізації проєкту «Інклюзивний хаб у Луцьку» – це музичні, театральні й арт-заняття для дітей.

«До своєї цільової аудиторії ми додали дітей із категорії внутрішньо переміщених осіб, які долучаються до занять. Ми планували провести шестиденний табір, але оскільки проєкт розпочався трохи пізніше і ми не встигли до осінніх канікул, то розбили його на вікенди. Ми набирали дітей через Google-форму. Загалом зголосилася 21 дитина. Зараз разом будуємо концепцію майбутньої вистави. У нас немає сценарію. Ми обігруємо ті історії, які розповідають діти. Прем’єра перформансу запланована на 17 грудня», – анонсувала директорка Інклюзивного хабу «Простір дії».
Один із підсумкових етапів проєкту – створення на основі напрацьованих на тренінгах і воркшопах теоретичних матеріалів дистанційного курсу для педагогів.

«До мене звертаються батьки, які мають діток з особливими потребами, тому я цікавлюся цим напрямком і відчуваю свою відповідальність у тому, що мені потрібно поглиблювати знання, навички для роботи з такими дітьми. Я підписана на сторінки хабу в соціальних мережах – так і дізналася про проєкт», – поділилася вчителька музика Ольга Шостак, яка приїхала на тренінги до Луцька з Вінниці.

Як додала, на заняттях вона дізналася про нові можливості використання ґаджетів у навчанні музиці та інші новітні методики. «Нас ознайомили з такою методикою, як Figurenotes. Її придумали у Фінляндії та активно використовують у Великобританії, а тепер ми з колегами застосовуватимемо її в Україні. Завдяки їй нотну грамоту можна пояснити більш доступно, тому більше коло людей, зокрема особи з інвалідністю, можуть зрозуміти, як записати і відтворити музику», – зазначила Ольга Шостак.
Мирослава Арестович викладає в педагогічному коледжі та музичній школі № 1 у Луцьку й не вперше долучилася до занять хабу.

«Ще студенткою я потрапила в садочок, де були діти з інвалідністю, зокрема хлопчик з аутизмом. Я пам’ятаю, як після занять у нього горіли очі, бо в нього вийшло відтворити мелодії чи вивчити пісню. Після цього я задумалася: як можна покращити роботу з такими дітками? Випадково в соцмережі натрапила на анонс тренінгу в Луцьку й вирішила спробувати», – пригадала вона.

Музиканти завжди наголошують, що потрібно використовувати живий звук, грати на музичних інструментах і часто виступають проти ґаджетів, додала Мирослава Арестович.

«А тут я відкрила для себе те, що планшет може бути музичним інструментом. Мене дуже вразило, як майже знерухомлений хлопчик грав музику. Це був оркестр, де поряд із професійними музикантами на сцені грали люди з інвалідністю. Я загорілася ідеєю зробити таке ж у Луцьку. Також я давно цікавилася музичним театром і змогла нарешті зрозуміти, як практично все організувати», – прокоментувала вона.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото з Facebook-сторінки Інклюзивного хабу в Луцьку
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus