USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.93

Покажіть перепустку! Що відбувається у волинських селах на кордоні з Білоруссю

4 Квітня 2024 19:25
Під’їжджаєш до кордону – май перепустку. На Волині тепер діють нові правила перебування на території п’ятикілометрового прикордоння з Білоруссю. Навіть тамтешнім мешканцям необхідно мати перепустку.

Людей це нововведення дещо збурило. Тож прикордонники йдуть у громади, щоб роз’яснити селянам нові правила, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Ми всім допоможемо. Ми до кожного заїдемо, якщо буде така необхідність. Ми привеземо в сільські ради», – говорить прикордонник Олександр.

В одній із громад на прикордонні мешкають близько шести тисяч людей. Це 18 сіл. Правда, у прикордонну п’ятикілометрову смугу входять не всі.

«Не кожна людина носить із собою паспорт. Тепер, згідно із законодавством, люди муситимуть мати з собою перепустку. Дивлячись на те, скільки до нас їде чужого населення, я думаю, що це буде добре. Хай люди мають ту перепустку. Хай люди розуміють, де вони живуть і що на них покладається. Ми готові інформувати місцеве населення: що необхідно їм, який пакет документів необхідно підготувати й подати. Може, копії комусь зробити чи допомогти надіслати лист», – коментує секретарка виконкому сільської ради Тетяна Никонюк.

Читати ще: Власники баз на Світязі змушені будуть надавати прикордонникам списки відпочивальників

Нові правила спокійно сприймають не всі місцеві мешканці. Мовляв, хіба не достатньо паспорта і документа про реєстрацію? А деякі згадують: таке вже було.

«Це війна. Якщо треба, то, звичайно, треба. Що ж тут такого? Ми колись теж їздили у смугу за перепустками, за паспортами. Я вважаю, що це нормально, тому що це є прикордонна зона, близенько кордон», – говорить Галина Зварко.

«Нам вистачить для п’ятикілометрової зони паспорта з пропискою. Ми приписані, то який нам пропуск може бути?.. Контролювати – то хороша справа. Контроль був завжди», – каже Володимир Зварко.

Для місцевих перепустки діятимуть у межах усього волинського прикордоння, поки їх не скасують. Потрібні вони і дітям.

«Якщо маєте неповнолітніх дітей, то повинні зробити на дітей і на себе, направити лист-звернення, копії документів. Можна через громаду», – пояснює прикордонник Артем.

Читати ще: Задіяли сотні одиниць важкої техніки: як на Волині будують нові оборонні рубежі

Немісцевим же такі ж дозволи видаватимуть лише на рік. Якщо ж хтось захоче потрапити в прикордоння іншої області, то змушений буде отримати дозвіл від прикордонного загону, який опікується тією ділянкою.

На відстань у п’ять кілометрів від кордону доступ обмежують. Однак населених пунктів це не стосуватиметься.
Читати ще: Власники баз на Світязі змушені будуть надавати прикордонникам списки відпочивальників

«У нас є прикордонна смуга відповідно до законодавства України – це ділянка місцевості від лінії державного кордону на глибину до п’яти кілометрів. Вона включає все, за винятком меж безпосередньо населених пунктів», – розповідає начальник Волинського прикордонного загону Сергій Лозінський.

Нові обмеження – не лише для убезпечення від диверсійних груп, а й задля безпеки українців. Поки триває війна, кордон має залишатися стратегічним, режимним і певною мірою секретним об’єктом. До того ж фактично весь кордон із Білоруссю замінований. Є міни, які можуть самостійно здетонувати. Це важливо знати тим, хто приїздить туди вперше.

«І він замінований не просто по лінії, а в глибину на певну відстань. Тому важливо розуміти, що там взагалі ходити не потрібно без дозволу або тільки в присутності представників Державної прикордонної служби», – наголошує Сергій Лозінський.

Аби отримати дозвіл, потрібно звернутися до сільської ради напряму або електронною поштою. Розглядатимуть заяву 10 днів.

«Заява направляється в довільній формі, у якій мають зазначити прізвище, ім’я, по батькові, номер документа, громадянство. Також вказати свій контактний номер, вид перепустки, яку громадянин бажає отримати, і підстави для такої перепустки», – зазначає речниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

Відмовити можуть, якщо людину притягали до адмінвідповідальності за незаконний перетин кордону, нелегальне переправлення осіб та порушення митних правил. Такі дозволи не потрібні тим, хто проїжджає прикордонні села транзитом, перевозить вантажі або прямує за кордон через пункти пропуску.

За незаконне перебування в п’ятикілометровій зоні передбачено штраф розміром від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Патрiот Показати IP 4 Квітня 2024 23:21
Вже близко до концтабору.я радий за вас,украiнцi.
луцьк до Патрiот Показати IP 6 Квітня 2024 09:27
Ні, перегній брехливий, це війна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus