USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Польща-Луцьк: контрасти очима волинських волонтерів

14 Листопада 2014 10:41
Волинські волонтери повернулися з Польщі, де перебували в клініці разом із нашими бійцями. Кажуть, хлопці почуваються значно краще. Додому повернувся Андрій Зань, для якого польський лікар виготовив легкий протез. Про це інформує Наталка Шепель в мережі.

"Минулої ночі ми вернулись: Natali Aryvaniuk, Дарія Барчук, Svitlana Rejkina, я і наш боєць Андрій Зань, якому виготовив легкий протез у польській Лімановій пан Лєшек Клошевські. І який додивився, що український аналог був на 2 сантиметри коротший, через що в Андрія "з'їхала" спина і почався сколіоз. Нові технології, як-то лазерна указка, і досвід пана Лєшека дали можливість уникнути помилки і виправити ситуацію. З цим протезом Андрій ходитиме ще три місяці, остаточний потому служитиме два роки. Пан Лєшек, якщо до протезування буде 4-5 хлопців, готовий приїхати для того, аби виготовити зліпки й зробити протези в Україну", - йдеться у повідомленні.

Зі слів волонтерів, Віталіка Ванюшина та Сашу Стецюка поклали в клініку Святого Рафала. "Що казати - жоден запах там не є лікарняним. Жодна медсестра не бігала за нами з лементом, де наші бахіли. Готель першого класу та й годі, - магнітні карти для входу в кабінети, палати-кімнати, ліжко з таким функціоналом, що хоч в космос. І туалетна кімната, пепепрошую, не дає під дих хлором і чимось до кольок сирітським і обділеним. Ага, це теж важливо... Віталіку почали розробляти руку - поки що рано казати, коли і яким буде результат: чи досить буде щоденних вправ і кількамісячного курсу масажів, чи потому ще операція. Шлях довгий, а хлопець знов на війну рветься... Віталіка поклали в палату до Ігоря з Тернополя, якого ми з Олег Савчук зустріли ще у жовтні, коли їздили в клініку в "розвідку". Ігор - майданівець, був у оточенні Яроша. Йому після поранення на Сході відмовились виймати осколки з голови в Україні. На момент першої зустрічі він був після операції, зі швом через всю голову, ледь переступав по біговій доріжці, ледь говорив самими лише кутиками вуст. На сьогодні ж прогрес очевидний - говорить значно краще, біля нього є його сестра. Так що є компанія нашому Вітальці на період адаптації - бо Ігорю скоро додому", - розповідає волонтер.

"Сашці Стецюку "чашкоподібну" кістку, яка після подвійного травмування не зростається, оперували сьогодні. Все пройшло добре, але на скільки днів затримають потому - скажуть завтра. Що іще з прози? Що нас щедро напакувало медичною гуманітаркою Krakowskie Pogotovie Ratunkowe. Андрій Зань ганяв на своєму новому протезі й по-чоловічому впевнено помагав то все вантажити (сказав, у розвідку з нами піде, і на край світу. Так що міні-партизанський загін в нас точно є))))))). Поки коробки з розчинами, системами і знеболювальним вантажили, гриз черв'ячок, що саме на українському кордоні будуть із цим проблеми. І ми попросили папір, що мовляв, нам дали гуманітарку, ми нічого не поцупили і все те веземо в Луцьк. Щоб таку писульку видати, приїхав з дому сам пан директор... Але, як і передбачалось, на українському боці кордону (бо польський ми пройшли за 10 хвилин) митник Палінкевич Микола Володимирович повважав наш папірець несУрйозним і заходився в кращих традиціях тяжкоконаючого совка читати нам тоном лекцію про шкідливість наркоманії і прокльони матерів на тих людей, які возять через кордон... наркотики", - йдеться у повідомленні.

Наталка каже, гуманітарка його чомусь чимось дратувала: "Він знову і знову захОдився про те, що не ми одні возимо, і що ай-я-яй, треба знати порядок ввозу і оформлення дармового і дареного, якому, як відомо, в зуби не заглядають... Бодай песика, який би сказав "гав" на імовірні наркотики, в них, на жаль, немає. А от експертиза при світлі ліхтарика мала б, вочевидь, виявити наше злочинне угруповання... і взагалі, він не має права говорити з нами про те, що в країні робиться і що в нас війна, бо він "зараз на службі в держави". "А ви знаєте, що таке держава?" - спитав нас пан Палінкевич о пів до другої ночі. І тут Рейкіна спокійним голосом впевненого юриста сказала: "Держава - це організація політичної влади, домінуючої частини населення в соціально-неоднорідному суспільстві". На що Полінкевич раптом відгукнувся як для службовця, який не має права на роботі погано говорити про країну, суперсміливою фразою: "Держава - це інструмент насилля..."! Ми ще трохи прирікались і роздирали даровані коробки в нього на очах... Він нас таки відпустив (в окремий пост можна винести нічний рявкіт про заборону куріння при світлі місяця й слабкого прожектора "Ви що, не бачите?". І що, мовляв, вернулись додому і все можна?). Але то іншим разом...".

"Зате коли приїхали в Луцьк і на одному зі світлофорів через втому і довгу дорогу трошки таки порушили, - ніхто не читав лекцій. По-людськи вказали на помилку, подивились права, приязно попросили бути обачними і з Богом відпустили. А ми по-людськи вибачились.... як-то там у тій пісні співалось? "Да мне неважно, что ты сказал. Да ведь не важно ЧТО, а КАК"! Отакі контрасти. Але біля прози життєвої все одно моститься поезія. Ми застали листопадовий Краків - його розміреність, його ще жовтаве тепло, столики надворі, будинки з таємницями...І новорічне передчуття в торгових центрах. Ми бачили, як поляки святкують День незалежності... ми спілкувались із паном Томашем, істориком, який подарував незабутню екскурсію центром міста на електромобільчику, і якому не треба пояснювати, що таке Волинь...".

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus