USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Помер митець, який творив на Волині, Василь Парахін

7 Березня 2024 11:32
Вчора, 6 березня, відійшов у вічність відомий митець, майстер народного мистецтва Василь Григорович Парахін.

Про це повідомив віце-президент Спілки пасічників України Володимир Дмитрук.

«Сумна звістка. Вчора відійшов у Вічність Василь Григорович Парахін. Похорон завтра, 8 березня, на хуторі Черуковатиця на Львівщині», – написав він у Фейсбуці.

Читати ще: У Луцьку попрощалися з художницею, професоркою Тетяною Галькун

Довідка

Василь Парахін народився 24. 08. 1937 на х. Черуковатиця, нині у складі с. Стоянів Червоноградського р-ну Львівської обл.

У 1960–90-х рр. мешкав у Києві. Упорядковував колекції І. Гончара; працював над створенням цеху «Київський подарунок» при художньому комбінаті Київського художнього фонду; художником-керівником виробництва творів народного мистецтва Міністерства лісової промисловості; 1956–66 художником-виконавцем творів монументального мистецтва у групі під керівництвом А. Горської. Вивчав і сприяв поширенню автентичних народних ремесел (плетіння із соломи й коріння сосни, художнє оброблення дерева та каменю, різьблення на шифері, вибійка на тканині, ковальство тощо). Створював твори малярства і скульптури, в яких дотримувався народних традицій. Учасник мистецьких виставок від 1970 х рр.

У кінці 1990-х рр. переїхав до батьківського обійстя. 2002 на базі гуртка образотворчого мистецтва середньої школи с. Журавники (Горохівський, нині Луцький р-н Волинської обл.) організував школу народного малярства.

Читати ще: Присвятив себе «святій Волині та її історії». В Луцьку виставили сакральні твори відомого художника. Фото

Дітей навчав малювати передусім у традиціях українського народного малярства, техніку й технологію якого збирав протягом усієї творчої діяльності. Зображальний ряд творів – сюжети та мотиви, досліджені й зібрані ним на Волині та в різних регіонах України. Автор посібника «Народна школа українського живопису: студія Василя Парахіна» (К., 2005).

Роботи його вихованців презентовано на виставках майстрів народного мистецтва Волині в Києві, Луцьку (2005–16). Деякі з них зберігаються в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ), Волинському краєзнавчому музеї (Луцьк).

2010 за його сприяння біля Черуковатиці споруджено пам’ятний знак на честь возз’єднання українських земель на галицько-волинській межі (колишньому російсько-австрійському кордоні). 2020 на батьківщині освячено церкву Покрови Пресвятої Богородиці, яку Василь Парахін спроєктував і будував упродовж 32 років Поблизу церкви ним було створено пантеон Слави на честь загиблих воїнів УПА.

Інформаційне агентство Волинські Новини висловлює щирі співчуття рідним Василя Григоровича.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus